joi, aprilie 29, 2021

Protest la malul Mării Negre:”Apa oamenilor, apicultura și ceaiul vor fi distruse.”

Localnicii din provincia Rize de la malul Mării Negre protestează de o săptămână împotriva unui proiect de carieră de piatră, conform bianet.org

Proiectul a început pe 21 aprilie după un decret prezidențial pentru expropriere urgentă în zona Văii İșkencedere, de atunci localnicii au intentat un proces împotriva proiectului și au început să păzească zona.

Duminica,soldații au intervenit  intrând  în curtea caselor pentru a împiedica oamenii să meargă la locul proiectului, sub  motivul aplicării restricțiilor privind carantina  de weekend, impuse pentru a opri răspândirea COVID-19. Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva sătenilor și i-a reținut pe mai mulți dintre ei.

Yakup Okumușoğlu, avocat și membru al Mișcării pentru Mediu și Ecologie, a împărtășit un videoclip de la İkizdere, arătând mai mulți bătrâni care au reușit să ajungă în zonă.

„Nu vă vom da pădurea. Sunteți soldații noștri, protejați-ne”, se aud localnicii strigând în filmări.

Mai mulți politicieni din  opoziție au mers în zonă pentru a susține protestul poporului. De exemplu, deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), Murat Çepni, a declarat că oamenii sunt hotărâți să împiedice proiectul. 

„Toată lumea este extrem de hotărâtă pentru că știe că nu poate trăi dacă există o carieră de piatră aici. Niciun profit sau proiect nu este mai valoros decât spațiile de locuit ale sătenilor. Apa oamenilor, apicultura și ceaiul vor fi distruse. Cu fiecare dinamită care va exploda, apa va fi distrusă”, susține Çepni.

Utilizatorii de pe Twitter au susținut, de asemenea, rezistența sătenilor, postând mesaje sub hashtag-ul „İkizdere nu ar trebui să fie o carieră de piatră” (# ikizderetasocağıolmasın)

Alături de alte patru companii din Turcia, Cengiz Holding, care este apropiat de partidul AKP, de la conducere, este una dintre cele 10 companii care au câștigat cele mai multe licitații publice din lume într-un deceniu, conform cifrelor Băncii Mondiale din 2018.

Mai ales din cauza plăților garantate pe care le primesc în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat, cele cinci companii s-au confruntat cu critici publice și sunt denumite de cei din opoziție,  „gașca celor cinci” .

Conferință: PEN România alături de scriitorii turci aflați după gratii

PEN România și Departamentul de Literatură Comparată al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai au organizat la inițiativa Ruxandrei Cesereanu o conferință despre scriitorii turci aflați după gratii, intitulată ”PEN și tradiția solidarității. Scriitorii turci din închisori”

Turcia: Mai mult de 13.000 de minori au fost căsătoriți

Un total de 13.740 de copii au fost căsătoriți în Turcia în 2020, iar 95% dintre ei sunt fete, conform unui raport...

O femeie, care luptă pentru dreptate după ce fiul și soțul au fost uciși, se află în spital infectată cu COVID-19

Misra Oz care a devenit cunoscută pe rețelele de socializare după ce a încercat să facă dreptate după moartea fiului și soțului, luptă acum pentru viața ei împotriva COVID-19 într-un spital din districtul Kadıköy, din Istanbul.

Protest la malul Mării Negre:”Apa oamenilor, apicultura și ceaiul vor fi distruse.”

Localnicii din provincia Rize de la malul Mării Negre protestează de o săptămână împotriva unui proiect de carieră de piatră, conform bianet.org

COVID-19:Turcia anunță închiderea completă în perioada 29 aprilie-17 mai

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia va implementa o închidere totală din 29 aprilie până pe 17 mai, pe fondul pandemiei COVID-19, conform Duvar English.

PEN Internațional cere Turciei eliberarea scriitoarei de origine kurd, condamnată de terorism pentru scrierile sale

PEN Internațional a făcut apel către autoritățile turce pentru a opri anchetarea scriitoarei de origine kurdă, care este acuzată pentru presupuse legături cu organizație terorism pentru scrieriile sale în limba kurdă,

Un brutar turc oferă pâine gratuit oricărei persoane care are nevoie în luna Ramadan

Seçkin Dikmen, care deține o brutărie în regiunea Evere din Bruxelles, a început mai întâi să practice askıda ekmek, ceea ce înseamnă agățarea pâinii, acum trei ani, cu ajutorul filantropilor.