marți, aprilie 12, 2022

Protest la malul Mării Negre:”Apa oamenilor, apicultura și ceaiul vor fi distruse.”

Localnicii din provincia Rize de la malul Mării Negre protestează de o săptămână împotriva unui proiect de carieră de piatră, conform bianet.org

Proiectul a început pe 21 aprilie după un decret prezidențial pentru expropriere urgentă în zona Văii İșkencedere, de atunci localnicii au intentat un proces împotriva proiectului și au început să păzească zona.

Duminica,soldații au intervenit  intrând  în curtea caselor pentru a împiedica oamenii să meargă la locul proiectului, sub  motivul aplicării restricțiilor privind carantina  de weekend, impuse pentru a opri răspândirea COVID-19. Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva sătenilor și i-a reținut pe mai mulți dintre ei.

Yakup Okumușoğlu, avocat și membru al Mișcării pentru Mediu și Ecologie, a împărtășit un videoclip de la İkizdere, arătând mai mulți bătrâni care au reușit să ajungă în zonă.

„Nu vă vom da pădurea. Sunteți soldații noștri, protejați-ne”, se aud localnicii strigând în filmări.

Mai mulți politicieni din  opoziție au mers în zonă pentru a susține protestul poporului. De exemplu, deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), Murat Çepni, a declarat că oamenii sunt hotărâți să împiedice proiectul. 

„Toată lumea este extrem de hotărâtă pentru că știe că nu poate trăi dacă există o carieră de piatră aici. Niciun profit sau proiect nu este mai valoros decât spațiile de locuit ale sătenilor. Apa oamenilor, apicultura și ceaiul vor fi distruse. Cu fiecare dinamită care va exploda, apa va fi distrusă”, susține Çepni.

Utilizatorii de pe Twitter au susținut, de asemenea, rezistența sătenilor, postând mesaje sub hashtag-ul „İkizdere nu ar trebui să fie o carieră de piatră” (# ikizderetasocağıolmasın)

Alături de alte patru companii din Turcia, Cengiz Holding, care este apropiat de partidul AKP, de la conducere, este una dintre cele 10 companii care au câștigat cele mai multe licitații publice din lume într-un deceniu, conform cifrelor Băncii Mondiale din 2018.

Mai ales din cauza plăților garantate pe care le primesc în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat, cele cinci companii s-au confruntat cu critici publice și sunt denumite de cei din opoziție,  „gașca celor cinci” .

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.