marți, decembrie 6, 2022

Protest la malul Mării Negre:”Apa oamenilor, apicultura și ceaiul vor fi distruse.”

Localnicii din provincia Rize de la malul Mării Negre protestează de o săptămână împotriva unui proiect de carieră de piatră, conform bianet.org

Proiectul a început pe 21 aprilie după un decret prezidențial pentru expropriere urgentă în zona Văii İșkencedere, de atunci localnicii au intentat un proces împotriva proiectului și au început să păzească zona.

Duminica,soldații au intervenit  intrând  în curtea caselor pentru a împiedica oamenii să meargă la locul proiectului, sub  motivul aplicării restricțiilor privind carantina  de weekend, impuse pentru a opri răspândirea COVID-19. Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene împotriva sătenilor și i-a reținut pe mai mulți dintre ei.

Yakup Okumușoğlu, avocat și membru al Mișcării pentru Mediu și Ecologie, a împărtășit un videoclip de la İkizdere, arătând mai mulți bătrâni care au reușit să ajungă în zonă.

„Nu vă vom da pădurea. Sunteți soldații noștri, protejați-ne”, se aud localnicii strigând în filmări.

Mai mulți politicieni din  opoziție au mers în zonă pentru a susține protestul poporului. De exemplu, deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), Murat Çepni, a declarat că oamenii sunt hotărâți să împiedice proiectul. 

„Toată lumea este extrem de hotărâtă pentru că știe că nu poate trăi dacă există o carieră de piatră aici. Niciun profit sau proiect nu este mai valoros decât spațiile de locuit ale sătenilor. Apa oamenilor, apicultura și ceaiul vor fi distruse. Cu fiecare dinamită care va exploda, apa va fi distrusă”, susține Çepni.

Utilizatorii de pe Twitter au susținut, de asemenea, rezistența sătenilor, postând mesaje sub hashtag-ul „İkizdere nu ar trebui să fie o carieră de piatră” (# ikizderetasocağıolmasın)

Alături de alte patru companii din Turcia, Cengiz Holding, care este apropiat de partidul AKP, de la conducere, este una dintre cele 10 companii care au câștigat cele mai multe licitații publice din lume într-un deceniu, conform cifrelor Băncii Mondiale din 2018.

Mai ales din cauza plăților garantate pe care le primesc în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat, cele cinci companii s-au confruntat cu critici publice și sunt denumite de cei din opoziție,  „gașca celor cinci” .

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.