Zaman Romania

Proprietarii de shaormării: „Se pare că a venit rândul nostru să fim etichetați drept teroriști”

O serie de proprietari de shaormării din Turcia au criticat declarațiile unui lider de partid de extremă dreaptă care i-a acuzat de separatism și responsabilitate pentru șomajul din țară, conform Turkish Minutes.

Șefik Arslan, șeful Camerei Adana a Proprietarilor de magazine Kebab a răspuns acuzațiilor, susținând că proprietarii întâmpină dificultăți în a înțelege acuzațiile împotriva lor.

„Suntem șocați. Oferim locuri de muncă pentru mii de oameni. Se pare că acum a venit rândul nostru să fim etichetați drept teroriști. Există mulți proprietari de magazine care angajează la fel de mulți oameni ca o fabrică. Căutăm întotdeauna personal, nu putem înțelege cum avem un rol în șomaj. Singurul lucru pe care îl înțelegem este că managementul economiei nu este punctul forte al lui Bahçeli „, a afirmat Arslan.

Ce s-a întâmplat?

Președintele Partidului Mișcării Naționaliste (MHP) Devlet Bahçeli, un aliat al președintelui Recep Tayyip Erdoğan, a stârnit critici după ce a acuzat proprietarii de magazine de kebab că contribuie la problema șomajului din țară.

„Este de datoria noastră să le reamintim celor care abuzează de eforturile poporului nostru de a-și câștiga existența costul dureros al terorismului. Vânzătorii separatisti de kebab care ajută și susțin terorismul joacă un rol în șomaj, la nivel de țară”, a spus Bahçeli, referindu-se aparent la proprietarii kurzi, pe care i-a acuzat că ar fi ajutat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

PKK, care desfășoară o campanie sângeroasă în sud-estul Turciei din 1984, este inclusă ca organizație teroristă de Turcia, UE și SUA.

În Turcia este frecvent ca Erdoğan și Bahçeli să eticheteze grupuri de oameni care își critică politicile sau nu promovează guvernul ca teroriști, o mișcare văzută de critici ca o încercare tot mai mare de consolidare a guvernanței autoritare a lui Erdoğan.

Există critici din ce în ce mai mari față de guvern asupra dificultăților financiare ale oamenilor, care s-au înrăutățit în timpul pandemiei și odată cu deprecierea continuă a lirei turcești.