vineri, septembrie 16, 2022

Proiect multinațional lansat pentru evaluarea poluării în Marea Neagră

17 biologi marini și-au unit forțele într-un nou proiect care vizează evaluarea gradului de poluare în Marea Neagră, conform hurriyetdaily.com

Echipa formată din oameni de știință din patru țări, inclusiv Turcia, a urcat la bordul navei de cercetare „Mare Nigrum” și a efectuat prelevări de apă, sedimente și organisme marine pentru a evalua starea de sănătate a mării, ceea ce marchează majoritatea graniței de nord a Turciei.

Proiectul, „Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile umane” (ANEMONE), a fost lansat cu croaziera științifică comună pentru Marea Neagră în perioada 30 septembrie – 7 octombrie, potrivit unui comunicat de presă al Fundației Turcești pentru Cercetări Marine. 

„Am colectat aproape 65 de eșantioane de pe fundul rafturilor românești, bulgare și turce din Marea Neagră și măsurători extinse pentru oxigenul dizolvat, temperatura, salinitatea, nutrienții, poluanții și parametrii biologici de la 21 de stații”, a adăugat coordonatorul Institutului Național de Cercetări Marine și Dezvoltare (NIMRD) în România.

Rezultatele vor fi împărtășite, culese și publicate sub forma raportului privind „Starea mediului din Marea Neagră de Vest”.

Ankara: Autoritățile percep taxe mai mari pe pentru străini la abonamentul de apă

În timp ce „taxa de depozit” pentru contoarele de apă cerută de la abonați este de 400 de lire (~22 de dolari), Administrația de Apă și Canalizare din Ankara (İSKİ) le cere abonaților străini să plătească 1.600 de lire.

Turcia nu mai face față la cererile de sobă din Europa: Comenzile au crescut de 19 ori

Turcia nu mai face față comenzilor de sobe din Europa, pe fondul crizei energetice, conform Yeni Safak.Gökhan Aybar,...

Cea mai mare creștere în august. Sosul de roșii a crescut cu 150 la sută

Până la publicarea unui al doilea comunicat, cei care vor să exporte roșii și produse din tomate trebuie să obțină permisiunea ministerului.

Tik-Tak! Erdogan a început lupta pentru voturi. Inaugurări, religie și discurs național

Conflictele cu Grecia din ultimul timp, inflația, devalorizarea lirei turcești, sărăcia, pe lângă lipsa de drepturi și libertăți cu care turcii se...

Noi țări care intră doar cu buletin în Turcia! Chiriile cresc pentru comerciații din Edirne

Încă două țări s-au alăturat pe lista celor care pot intra doar cu buletin în Turcia, pe lângă Bulgaria, Cipru de Nord, Azerbaijan, Georgia, Ucraina și Moldova.

Ar putea Grecia și Turcia să intre în război? Răspunsul este da, susțin specialiștii

Turcia și Grecia ar putea intra în război, conform Michael Rubin, un membru senior al Institutului American de Întreprinderi (AEI), care a citat disperarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a diminua eșecurile sale economice pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și parlamentare.

Este oficial! Turcia construiește drone în Ucraina. Zelenskiy i-a oferit propietarul firmei Ordinul de Merit al Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy după întâlnirea, de pe 9 septembrie, cu șeful firmei turcești de apărare, Baykar a susținut că firma va înființa o fabrică în Ucraina pentru a construi vehicule aeriene fără pilot.

Turcia pe locul 48 din 191 în raportul Națiunilor Unite. O creștere de aproape 40 la sută în ultimii 30 de ani

Conform celui mai recent raport asupra dezvoltării umane, „Timpuri incerte, vieți nestabilite: modelarea viitorului nostru într-o lume în transformare”, Turcia a primit un calificativ asupra dezvoltării umane „foarte ridicat”, având un scor de 0,838 în 2021.