luni, iulie 15, 2024

Proiect multinațional lansat pentru evaluarea poluării în Marea Neagră

17 biologi marini și-au unit forțele într-un nou proiect care vizează evaluarea gradului de poluare în Marea Neagră, conform hurriyetdaily.com

Echipa formată din oameni de știință din patru țări, inclusiv Turcia, a urcat la bordul navei de cercetare „Mare Nigrum” și a efectuat prelevări de apă, sedimente și organisme marine pentru a evalua starea de sănătate a mării, ceea ce marchează majoritatea graniței de nord a Turciei.

Proiectul, „Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile umane” (ANEMONE), a fost lansat cu croaziera științifică comună pentru Marea Neagră în perioada 30 septembrie – 7 octombrie, potrivit unui comunicat de presă al Fundației Turcești pentru Cercetări Marine. 

„Am colectat aproape 65 de eșantioane de pe fundul rafturilor românești, bulgare și turce din Marea Neagră și măsurători extinse pentru oxigenul dizolvat, temperatura, salinitatea, nutrienții, poluanții și parametrii biologici de la 21 de stații”, a adăugat coordonatorul Institutului Național de Cercetări Marine și Dezvoltare (NIMRD) în România.

Rezultatele vor fi împărtășite, culese și publicate sub forma raportului privind „Starea mediului din Marea Neagră de Vest”.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.