joi, noiembrie 21, 2024

Profesorul turc din Kârgâzstan dispărut de o lună a apărut în Turcia

Președintele turc, Recep Erdogan a confirmat, pe 5 iulie că profesorul turc dispărut în urmă cu o lună a fost adus în Turcia, în ciuda faptului că declarase că nu cunoaște nimic despre el, conform Anadolu Agency.

Erdogan s-a lăudat la conferința de presă după o ședință de cabinet că a readus peste 100 de persoane acuzate pentru legături cu Mișcarea Gulen care trăiesc în diaspora, printre care și profesorul turc, Orhan İnandı.

„Turcia a capturat șeful mișcării Gülen din Asia Centrală. Persoanele prinse unul după altul în ultima perioadă arată încă o dată adepților Mișcării Gulen, faptul că niciun loc din lume nu este sigur pentru ei”, a declarat Erdogan.

Acesta declarația a venit, după ce pe 8 iunie, la conferința de presă în cadrul vizitei oficiale a președintelui kârgâz, Erdogan negat că știe ceva despre Orhan İnandı. 

„Nu-l cunosc pe Orhan Inandi și nu știu nimic despre subiect (răpirea lui)”, a susținut Erdogan, când a fost întrebat de presă.

Președintele turc, Recep Erdogan alături de omologul său kârgâz, Sadyr Japarov, la vizita oficială din Ankara.

Critici dure pe plan internațional

Activiștii pentru drepturile omului, presa internațională și autoritățile din occident au urmărit cu atenție desfășurarea evenimentelor în cazul lui Orhan Inandi, astfel, declarațiile lui Erdogan a fost una zguduitoare care a dus la un șir de critici.

Reportul CBC, Matthew Kupfer a comentat noile declarații lui Erdogan, întrebând despre rolul jucat al autorităților kârgâze.

„Erdogan a anunțat că forțele de securitate turce l-au răpit educatorul Orhan Inandi, care a dispărut în Kârgâzstan în mai, și l-au predat înapoi în Turcia.Întrebările mele: L-a vândut Sadyr Japarov? Au ajutat agențiile de securitate kârgâze Ankara?” a scris Kupfer pe contul său de Twitter.

De asemenea, Rebecca Harms, om politic german, fostă membră al Parlamentului European a tras un semnal de alarmă asupra cazului lui Inandi.

„Comunitatea internațională și societatea civilă nu pot tolera aceste predări ilegale”, a scris Harms, pe contul său de Twitter,

Ce s-a întâmplat?

Cetățean cu dublă cetățenie, İnandı este fostul director al rețelei școlare afiliate cu Gülen din Kârgâzstan.

Educatorul în vârstă de 53 de ani dispăruse din 31 mai 2021, determinând o anchetă din partea oficialilor kârgâzi.

Orhan İnandı a fost contactat ultima dată de familia sa la ora 18, luni, după ce și-a părăsit casa pentru o întâlnire la o cafenea din apropiere. Un automobil Lexus, care aparținea lui İnandı, a fost găsit într-o zonă aproape de casa lui, cu ușile deschise, marți, la 3 dimineața. 

Avocata lui Orhan Inandi a publicat imagini de la răpirea profesorului turc.

Rețeaua de instituții de învățământ Sapat (fost Sebat) funcționează în Kârgâzstan din 1992. Din 2017, rețeaua școlară este condusă de Republica Kârgâzstan. Există 16 licee, o universitate internațională, o școală internațională și trei școli primare care funcționează.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.