vineri, aprilie 26, 2024

Profesorii turci, pe lista neagră, pentru că nu au donat în campania lui Erdogan

Profesorii turci au fost puși pe lista neagră pentru că nu au contribuit la campania de donație lansată de Erdoğan, susțin sindicatele independente, citat de Gazete Duvar.

Conform Uniunii independente de învățământ din țară, Eğitim-Sen, profesorii din toată Turcia sunt constrâși să participe la campania de donație lansată de președintele Recep Tayyip Erdoğan, prin care dorește să ofere ajutor financiar celor afectați de pandemia de coronavirus.

Directorul educației din provincia Adıyaman ar fi trimis un mesaj care a ajuns la toate școlile, prin care solicita cadrelor  didactice să doneze pentru  campanie și apoi să trimită o notificare care să dovedească că au făcut acest lucru.

Președintele Eğitim-Sen, Feray Aytekin Aydoğan a criticat acțiunile de învățământ oficiale  locale.

„În această perioadă dificilă, respingem mobilitatea și presiunea cu care s-au confruntat profesorii, educatorii și oamenii de știință din cauza unei campanii care ar trebui să fie voluntară”, a susținut Aydoğan.

Uniunea a promis să aducă problema în fața instanțelor, întrucât  o consideră  ca fiind de  fapt o impunere cu caracter de obligativitate făcută  în numele șefilor lor pentru a participa la campanie.

Erdoğan a promis să-și doneze șapte luni din salariul în propria campaniei, dar a fost criticat pentru faptul că a pus  problemele  economice din Turcia în responsabilitatea cetățenilor.

Municipalitățile din Istanbul și Ankara au lansat campanii separate de strângere de fonduri pentru cetățeni, însă aceste fonduri au fost blocate la 31 martie, în urma unei notificări formale a Ministerului de Interne cu privire la această problemă. Ambele municipalități au adus cazul în fața instanțelor.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.