duminică, aprilie 10, 2022

Profesor turc reținut de poliția georgiană la cererea Turciei

Mustafa Emre Çabuk, un profesor turc cu permis de ședere georgian valabil, a fost reținut de oficialii georgieni în 24 mai, la cererea guvernului turc, a declarat soția sa, Tuba Çabuk.

Într-o înregistrare video pe care Tuba Çabuk a postat-o pe Twitter miercuri, ea a spus că echipele de poliție georgiene au venit la locuința lor și i-au ridicat  soțul, în ciuda faptului că nu are cazier judiciar în Georgia.

Emre Çabuk este directorul unei liceu înființat de grupul Gülen, acuzat de guvernul turc că ar fi fost la originea tentativei  de lovitură de stat din  15 iulie 2016. Grupul neagă orice implicare.

„Astăzi, la ora 9 dimineața, poliția georgiană a venit la noi acasă și a spus că vor să-mi rețină soțul. Au spus că soțul meu nu are nici o problemă în Georgia, și că această cerere a venit din Turcia. Soțul meu a fost reținut fără nici un motiv. Este diabetic. Sunt îngrijorată că ar putea fi returnat în Turcia, unde tortura și relele tratamente au dus la moartea multor oameni. Fac apel la guvernul georgian, la  orașele europene și la asociațiile pentru drepturile omului să ia măsuri [pentru a împiedica acest lucru] „, a spus soția în înregistrarea video.

În timp ce motivul presupusei detenții nu este încă cunoscut, sesizările anterioare transmise către Turkey Purge, precum și o serie de alte articole de presă despre câteva incidente misterioase de răpire și detenții care au implicat adepții lui Gülen sunt deja notorii.

Tentativă de lovitură de stat militară  din 15 iulie, care a provocat moartea a peste 240 de persoane și  rănirea a  mai mult de o mie de persoane a fost urmată de o represiune fără precedent a susținătorilor președintelui. După puci, guvernul, alături de președintele Recep Tayyip Erdoğan, au acuzat grupul Gülen.

Deși grupul a negat categoric orice implicare, guvernul turc a lansat o epurare generalizată care vizează eliminarea simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, umilirea şi ponegrirea  figurilor sale populare și plasarea acestora în detenţie de diferite feluri.
Mai mult de 120.000 de persoane au fost epurate din organele de stat, peste 80.000 de persoane reținute și aproximativ 40.000 de persoane au fost arestate după tentativa de lovitură de stat. Printre cei arestați se află jurnaliști, judecători, procurori, polițiști și ofițeri militari, cadre universitare, guvernatori și chiar un comedian. Criticii susțin că listele cu simpatizanții Gülen au fost pregătite înainte de tentativa de lovitură de stat. (Turkey Purge)

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.