17.3 C
București
joi, septembrie 17, 2020

Profesor turc reținut de poliția georgiană la cererea Turciei

Mustafa Emre Çabuk, un profesor turc cu permis de ședere georgian valabil, a fost reținut de oficialii georgieni în 24 mai, la cererea guvernului turc, a declarat soția sa, Tuba Çabuk.

Într-o înregistrare video pe care Tuba Çabuk a postat-o pe Twitter miercuri, ea a spus că echipele de poliție georgiene au venit la locuința lor și i-au ridicat  soțul, în ciuda faptului că nu are cazier judiciar în Georgia.

Emre Çabuk este directorul unei liceu înființat de grupul Gülen, acuzat de guvernul turc că ar fi fost la originea tentativei  de lovitură de stat din  15 iulie 2016. Grupul neagă orice implicare.

„Astăzi, la ora 9 dimineața, poliția georgiană a venit la noi acasă și a spus că vor să-mi rețină soțul. Au spus că soțul meu nu are nici o problemă în Georgia, și că această cerere a venit din Turcia. Soțul meu a fost reținut fără nici un motiv. Este diabetic. Sunt îngrijorată că ar putea fi returnat în Turcia, unde tortura și relele tratamente au dus la moartea multor oameni. Fac apel la guvernul georgian, la  orașele europene și la asociațiile pentru drepturile omului să ia măsuri [pentru a împiedica acest lucru] „, a spus soția în înregistrarea video.

În timp ce motivul presupusei detenții nu este încă cunoscut, sesizările anterioare transmise către Turkey Purge, precum și o serie de alte articole de presă despre câteva incidente misterioase de răpire și detenții care au implicat adepții lui Gülen sunt deja notorii.

Tentativă de lovitură de stat militară  din 15 iulie, care a provocat moartea a peste 240 de persoane și  rănirea a  mai mult de o mie de persoane a fost urmată de o represiune fără precedent a susținătorilor președintelui. După puci, guvernul, alături de președintele Recep Tayyip Erdoğan, au acuzat grupul Gülen.

Deși grupul a negat categoric orice implicare, guvernul turc a lansat o epurare generalizată care vizează eliminarea simpatizanților mișcării din interiorul instituțiilor statului, umilirea şi ponegrirea  figurilor sale populare și plasarea acestora în detenţie de diferite feluri.
Mai mult de 120.000 de persoane au fost epurate din organele de stat, peste 80.000 de persoane reținute și aproximativ 40.000 de persoane au fost arestate după tentativa de lovitură de stat. Printre cei arestați se află jurnaliști, judecători, procurori, polițiști și ofițeri militari, cadre universitare, guvernatori și chiar un comedian. Criticii susțin că listele cu simpatizanții Gülen au fost pregătite înainte de tentativa de lovitură de stat. (Turkey Purge)

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Jurnalistul turc reținut că a „insultat” un sultan într-o postare de pe Twitter

Poliția din orașul estic Van a arestat un jurnalist independent pentru că ar fi insultat un sultan printr-o postare pe Twitter, relatează Commitee to Protect Journalists.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...