vineri, aprilie 8, 2022

Profesoara Ayşe a intrat în închisoare iar bebelușul ei a rămas la bunică

Profesara Ayse Celik, care a primit o sentință de 15 luni pentru propagandă teroristă, pe motiv că a sunat în timpul unui program TV și a spus: ” Să nu moară  copiii din zona de Conflict, să meargă la școală”, a reintrat la închisoare pentru a executa restul sentinței.

Și-a lăsat fetița de 18 luni, pe Deran, în grija mamei sale. Profesoara Ayşe este deținută în penitenciarul Diyarbakır şi este încarcerată  într-o celulă de 12 persoane. În celulă sunt 51 de persoane dintre care 8 sunt copii.  Deoarece nu sunt paturi suficiente,ea doarme în pat cu o deținută.  Avocatul lui Ayșe Çelik a relatat următoarele pentru Deutsche Welle  versiunea în limba turcă: „Cei din celulă, nu se pot duce noaptea nici la toaletă de frică să nu-i calce pe cei care dorm pe jos. Singura cerință a profesoarei Ayșe este să li se asigure necesitățile celor 8 copii care se îmbolnăvesc tot timpul din cauza condițiilor mizere din celulă.”

Reamintim faptul că în2015, printr-o legătură telefonică pe un program de divertisment de Kanal D, Profesoara Ayşe Çelik a dorit să atragă atenția opiniei publice asupra faptului că  din cauya operațiunilor teroriste, copiii nu se pot duce la școală. Din acest motiv, pe numele lui Ayșe Celik s-a deschis o anchetă pentru” propagandă a terorismului.” În timp ce procesul era în desfășurare Ayșe Celik era însărcinată, apoi a născut. Instanța a condamnat-o la 15 luni de închisoare. Deoarece avea copilul mic, sentința a fost amânată de 3 ori. În această perioadă ea  a rămas 15 zile în penitenciarul Diyarbakir. Ayșe Celik care era liberă de 1 an avea grijă de micuța Deran.

Micuța Dêran plânge continuu

Înainte să intre în închisoare, Ayşe Çelikși-a lăsat fetița în vârstă de 18 luni , pe  Deran, mamei sale. Deran suferă de alergie alimentară multiplă și din acest motiv are nevoie de grijă specială. Deoarece s-a despărțit de mama sa, Deran o caută peste tot și face crize de plâns. Deran, când aude numele „Ayșe„, întoarce capul în toate părțile și-și caută mămica în toată casa. Din acest motiv membrii familiei încearcă să nu mai pomenească numele profesoarei. Ayșe Celik prin intermediul avocatului trimite în scris ce alimente sunt benefice pentru sănătatea copilului său. Aceasta nu dorește să fie văzută în starea care este și din acest motiv le-a ceut să nu i se aducă copilul la vizită.

„ Fiica mea a fost supusă persecuției”

Mama profesoarei Ayşe, Fahriye Tamir are grijă de fiica sa, are 7 copii. Mama în vârsta de 55 ani suferă de diabet și tensiune. Datorită bolilor îi este greu să îngrijească bebelușul de 15 luni dar încearcă din răsputeri ca nepoata ei  să  nu simtă lipsa mamei sale. Tamir spune că un discurs atât de umanist  nu ar trebui să ai aibă un preț atât de mare. Tamir spune că fiica sa este oprimată: „Fiindcă copilul meu nu a făcut nimic rău, doar a exprimat public o cerință umanitară.” Răspunsul la această cerință nu ar fi trebuit să fie acesta, opresiunea, persecuţia, închisoarea, despărţirea de fiica ei, de familie.  Chiar trebuia să o arunce în pușcărie? A durut-o inima pentru alții, iar “răsplata” nu trebuia să fie pedeapsa nedreaptă care să îi frângă inima!„


Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.