Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
luni, iunie 5, 2023

Prof. univ. dr. Mihai Coman: Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova.

Prof. univ. dr. Mihai Coman, Decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, a afimat că indiferent de obiectul de cercetare pe care l-a abordat de-a lungul carierei sale ştiinţifice, în tot ce a făcut, a gândit în spiritul antropologiei culturale, iar în acest moment, pe plan internaţional, se află într-o poziţie de pionierat în impunerea unei discipline noi, antropologia mass-media.

„Traseul meu ştiinţific mi-a permis să mă plasez în punctul de intersecţie dintre antropologia culturală şi ştiinţele comunicării. Perspectiva antropologică asupra fenomenelor comunicării de masă, aşa cum începe ea să se contureze, oferă un câmp de cercetare nou şi promiţător. În mai multe studii am dezvoltat conceptele de ritualizare şi mitologizare prin mass-media, procese prin care nu înţeleg simpla transpunere a unor întâmplări în matricea unor rituri sau toposuri inspirate din/ori transmise de culturile străvechi (chiar dacă asemenea procese au loc mereu). Mitologizarea şi ritualizarea mediatică sunt mai mult decât o simplă calchiere mecanică a unor scheme arhaice; ele sunt produsul unui proces de bricolaj, niciodată terminat, cu toate unităţile din vocabularul cultural, bricolaj prin care sunt produse diverse texte media de mare impact social”, a spus Coman în cadrul festivităţii în care i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova.

Coman a subliniat că, pe aceeaşi axă, analizează relaţia dintre religie şi mass-media, pentru că dincolo de folosirea presei pentru comunicarea religioasă şi de prezentarea în „logica” media a unor evenimente şi experienţe religioase şi dincolo de utilizarea arhetipurilor religioase în publicitate, este preocupat să înţeleagă momentele şi procesele de sacralizare a realităţii prin discursul jurnalistic.
El a susţinut lectio magistralis „Ştiinţele comunicării şi antropologia culturală: constituirea unei noi discipline ştiinţifice”.

Prorectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr.Nicolae Panea, a afirmat că antropologia culturală postrevoluţionară este „o ştiinţă tragică”, ce, după două decenii, încă se zbate să-şi găsească făgaşul normal.

„A existat cândva un puseu intelectual de a crea antropologie de la Haşdeu încoace, numai că, în perioada comunistă, ca toate ştiinţele sociale, a reuşit să fie sufocată de către puseele tiranice şi spectaculos interzisă. În 1990, România avea antropologi, dar nu avea antropologie. Profesorul Coman a încercat să dea peste cap această situaţie şi să construiască, aşa cum au construit şi alţii, venind din ştiinţe diferite (dumnealui venind dinspre filologie), o ştiinţă care azi există ca antropologie, cu foarte mulţi antropologi şi de vârsta dumnealui, dar foarte mulţi antropologi tineri, care au fost construiţi de felul dumnealui de a gândi. Mai mult decât atât, ca orice antropolog care construieşte, e mereu în avangarda ştiinţei. Dumnealui este la noi antropologul media poate cel mai cunoscut şi poate se confundă chiar cu această ştiinţă”, a spus Panea.

În tradiţionalul laudatio prezentat cu acest prilej, lect. univ. dr. Xenia Negrea, de la specializarea Jurnalism a Universităţii din Craiova, a afirmat că activitatea ştiinţifică a profesorului Mihai Coman este de mare impact: „peste 2000 de citări, în jur de 200 de citări ISI, fără autocitări (conform Web of Science), şi un Index Hirsch – 22 (i10-index – 32), conform Google Scholar”.

Mihai Coman a fost redactor şi apoi secretar general de redacţie la Scânteia Tineretului, redactor-şef la Editura Ion Creangă. În 1990, a înfiinţat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) în cadrul Universităţii din Bucureşti, prima facultate de jurnalism din România. În perioada 1990-1995 a fost conferenţiar universitar, iar din 1995 este profesor universitar în cadrul instituţiei pe care a creat-o. Este primul conducător de doctorat în domeniul Ştiinţe ale Comunicării din România şi în decursul anilor s-a implicat activ în managementul academic, ca decan, ca director al Departamentului de Jurnalism, ca director al Şcolii Doctorale în Ştiinţe ale Comunicării şi ca director al Centrului de cercetare SPARTA.

Mihai Coman a publicat 19 cărţi, din 1980 până în prezent, multe cu ediţii revăzute şi adăugite, şase cărţi coordonate, peste 30 de studii în volume colective, ca autor unic şi coautor, peste 30 de studii publicate în reviste ştiinţifice, în calitate de autor şi coautor, la care se adaugă numeroase lucrări prezentate la diferite manifestări ştiinţifice internaţionale şi naţionale etc.

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

Ce va face Erdogan în continuare? POLITICO: Lira este vulnerabila

O întrebare și mai importantă este dacă Erdogan va reveni la politici economice mai ortodoxe sau va continua cu combinația actuală de cheltuieli mari și rezistență la creșterea ratelor dobânzii. Mulți economiști spun că această combinație este nesustenabilă și riscă o criză în urma alegerilor, lira fiind vulnerabilă la atac.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Rata de respingere a vizelor Schengen a Turciei  de cinci ori mai mare decât a Rusiei

Turcia, al doilea cel mai mare solicitant de vize Schengen după Rusia, se confruntă cu o rată de respingere de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Turcia: Faimosul politician închis după gratii anunţă că se retrage din politică

„Îmi cer scuze sincer pentru că nu am putut să fac o politică care merită poporul nostru. Promit că voi corecta aceste deficiențe cu eforturile mele în practică. În timp ce voi continua lupta din închisoare, am renunțat la politica activă în acest stadiu”, susține Demirtaș.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.