joi, mai 13, 2021

Procesul parcul Gezi:Protestatar ținut încă în arest preventiv pentru că ar fi încercat să evadeze

Un tribunal din Istanbul a decis menținerea în condiții de arest preventiv a unui om de afaceri, filantrop și renumit activist pentru drepturile omului, printr-o decizie provizorie după  a treia audiere la care s-a procedat în derularea ” Procesului Gezi Park,” conform ipa.news.

Curtea Penală din Istanbul a decis, marți, să se pronunțe pentru ca arestarea lui Osman Kavala să continue, în urma  acuzațiilor formulate ,cum că ar fi încercat să evadeze din închisoare. 

Osman Kavala este singurul suspect aflat încă în spatele gratiilor, în urma protestelor naționale din Parcul Gezi din 2013. Bărbatul este închis de mai mult de 700 de zile, din noiembrie 2017.

Guvernul turc susține că a fost organizatorul principal al protestelor, folosind organizația sa non-profit Anadolu Kultur pentru a susține financiar revolta.

În vara anului 2013, protestele Gezi au început ca o mică demonstrație pentru a opri guvernarea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP)  să distrugă Parcul Gezi, ultimul spațiu verde rămas în centrul Istanbulului și să îl înlocuiască cu un centru comercial. Demonstrația s-a transformat într-o revoltă la nivel național ca urmare a poziției  inflexibile, neacceptând vreun  compromis a Prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan și a unei manifestări de forță excesive a poliției asupra protestatarilor.  

Sute de mii de oameni din toată Turcia au participat la proteste după ce filmările brutalității poliției împotriva manifestanților s-au propagat  viral pe rețelele de socializare.

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.