luni, noiembrie 23, 2020

PRIVELIȘTI DIN BALCONUL LUI PAMUK

Romancierul Orhan Pamuk, deținătorul premiului Nobel, are în vedere un nou proiect, despre care se va vorbi mult de acum încolo. Pamuk a făcut din balconul casei sale 8000 de cadre fotografice, ce vor fi strânse acum într-un album.

Scriitorul turc Orhan Pamuk, cunscut ca pictor înainte de a se dedica scrisului, s-a redescoperit pe sine acum într-o altă ramură a artei. Scriitorul surprinde Istanbulul și Bosforul în 8000 de cadre fotografice trase de la balconul casei sale din cartierul Cihangir. Fotografiile au apărut pentru prima oară în publicația germană Süddeutsche Zeitung, iar în curând o selecție a acestora va apărea sub forma unui album, după cum a anunțat Pamuk.

A făcut o fotografie la fiecare 7 minute

Pamuk locuiește într-o casă de unde are o priveliște superbă asupra Bosforului și a țărmului asiatic. În luna decembrie a anului 2012, el și-a cumpărat pentru prima dată un aparat foto cu obiectiv schimbabil, pe care l-a fixat pe un tripod în balconul casei sale, și timp de patru luni a fotografiat neîntrerupt. Până prin luna aprilie a anului 2013, Pamuk a apăsat declanșatorul la fiecare 7 minute, sculându-se, pentru a face poze, de mii de ori din același fotoliu în care a stat și a scris mai bine de 20 de ani. Acum el le-a adunat pe toate pe un hard disk portabil, pentru că îi place să aibă mereu lângă el cele 20000 de cadre fotografice pe care le-a tras timp de un an.

Acum strânge toate fotografiile într-o carte

Acest nou proiect a luat naștere după ce Pamuk i-a povestit despre fotografiile sale făcute aproape cu patru ani înainte renumitului editorialist Gerhard Steidl, într-una din vizitele sale. În curând veți putea găsi pe rafturile librăriilor albumul ”Istanbulul și Bosforul văzute din balconul lui Pamuk”.

pamuk1 pamuk2 pamuk3 pamuk4 pamuk5 pamuk6 pamuk7 pamuk8 pamuk9 pamuk10

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”