vineri, aprilie 26, 2024

Prima femeie ofițer din strâmtoarea Bosfor, în cadrul Direcției Generale pentru Siguranța Coastelor

Prima femeie desemnată în cadrul Direcției Generală pentru Siguranța Costieră, însărcinată cu îndrumarea și asistarea navelor cu lungimea de 250 de metri sau mai mult care trec de strâmtoarea Bosfor, conform Hurriyet Daily News.

Gizem Turan, în vârstă de 31 de ani este una dintre cele opt femei absolvente ale facultății de transport și gestionare maritimă a Universității Tehnice din Istanbul în timpul mandatului său și lucrează în domeniul transportului maritim de aproximativ 10 ani.

„Sunt ofițerul șef al bărcii de remorcare numită Kurtarma 8 și singura femeie care lucrează într-un remorcher din cadrul Direcției Generale pentru Siguranța Coastelor. Ghidez și asist navele care au o lungime de 250 de metri sau mai mult, care trec prin strâmtoarea Istanbulului”, a explicat Turan.

Turan a subliniat că are două îndatoriri importante în timp ce patrulează strâmtoarea cu Kurtarma 8. Prima este aceea de a ajuta navele care se îndepărtează de sub control pe mare, mai ales noaptea, iar a doua este de a ajuta la manevrarea navelor mari care transportă tone de combustibil către noul aeroport din Istanbul.

Echipa de urgență

Femeia consideră că alături de căpitanul navei de salvare, Ali Murat Yıldız sunt „o echipă de urgență”.

În timpul când a fost intervievată, Turan a escortat o navă cu pavilion liberian numită Jupiter Sun, care transporta mărfuri periculoase, de la intrarea în Marea Neagră a strâmtorii Istanbul până când a ajuns la Marea Marmara.

„Unii oameni din navele pe care le ghidăm ne fac cu mâna sau ne fac fotografii. Uneori, vedem fotografiile noastre pe platformele de socializare.” a povestit Turan.

Tura ei de lucru include programe săptămânale alternative în care o săptămână lucrează la Istanbul urmată de o săptămână liberă pe care preferă să o petreacă în Izmir, locul natal.

„Când lucrez în Istanbul, locuiesc în vasul meu. Deci, Kurtarma 8 este locul meu de muncă și casa mea în același timp ”, a povestit femeia.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.