joi, mai 23, 2024

Prima dată în istoria modernă a Turciei! Erdogan a inaugurat o biserică ortodoxă nou construită


Președintele Recep Tayyip Erdogan a inaugurat, duminică, prima biserică construită cu sprijinul guvernului în istoria de 100 de ani a Turciei, conform presei turcești.

Deschiderea Bisericii Ortodoxe Siriacă „Sfântul Efrem” marchează un moment cultural și politic important în istoria Turciei.

Erdogan a pus prima piatră pentru construcția bisericii pentru cei 17.000 de creștini asirieni din Istanbul în 2019.

„Astăzi vedem probleme mari în multe părți ale lumii.Dar solidaritatea arătată astăzi aici – mi se pare foarte importantă”, transmite Erdoğan credincioșilor, adăugând că Erdogan că 20 de biserici au fost reparate de când partidul său cu rădăcini islamice a venit la putere în 2002.

Noua biserică din Istanbul, care poate găzdui 750 de credincioși, „este prima biserică nou construită care și-a deschis porțile de la întemeierea Republicii Turce”, a declarat liderul comunității asiriene, Sait Susin

Erdogan și „Scrisoarea de dragoste”

Erdoğan oscilează în discursurile sale între apărarea fermă a musulmanilor evlavioși și îmbrățișarea numeroaselor comunități din Turcia. Liderul le-a spus susținătorilor în ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale din mai că a scris o „scrisoare de dragoste” Turciei.

„Am scris o scrisoare de dragoste pentru fiecare individ al națiunii noastre, fără nicio distincție de origine sau religie”, a declarat acesta, urmând să-și încheia ziua conducând rugăciunile musulmanilor la Hagia Sofia.

Erdogan a fost condamnat pe scară largă în timpul guvernării sale de două decenii pentru că a convertit bisericile antice în moschei și a transformat conservatorismul islamic într-o forță socială lider.

Creștinismul asirian are o istorie încă din secolul I d.Hr. într-o regiune care se întinde din sud-estul Turciei până în Siria și Irak. Biserica sa principală s-a mutat din orașul turc Mardin la Damasc în 1932.

Biserici convertite

Erdogan a atras indignarea internațională pentru că a transformat emblematica Hagia Sofia din Istanbul – cândva cea mai mare catedrală din lume – dintr-un muzeu într-o moschee în 2020. Organismul cultural al Națiunilor Unite, UNESCO, și-a exprimat „îngrijorarea gravă” la acea vreme.

Erdoğan a lăsat deoparte criticile și a făcut exact același lucru bisericii Chora din epoca bizantină din Istanbul, mai târziu în același an.

Grecia a numit această convertire „încă o provocare împotriva persoanelor religioase de pretutindeni”.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.