sâmbătă, aprilie 27, 2024

Prima dată în istoria modernă a Turciei! Erdogan a inaugurat o biserică ortodoxă nou construită


Președintele Recep Tayyip Erdogan a inaugurat, duminică, prima biserică construită cu sprijinul guvernului în istoria de 100 de ani a Turciei, conform presei turcești.

Deschiderea Bisericii Ortodoxe Siriacă „Sfântul Efrem” marchează un moment cultural și politic important în istoria Turciei.

Erdogan a pus prima piatră pentru construcția bisericii pentru cei 17.000 de creștini asirieni din Istanbul în 2019.

„Astăzi vedem probleme mari în multe părți ale lumii.Dar solidaritatea arătată astăzi aici – mi se pare foarte importantă”, transmite Erdoğan credincioșilor, adăugând că Erdogan că 20 de biserici au fost reparate de când partidul său cu rădăcini islamice a venit la putere în 2002.

Noua biserică din Istanbul, care poate găzdui 750 de credincioși, „este prima biserică nou construită care și-a deschis porțile de la întemeierea Republicii Turce”, a declarat liderul comunității asiriene, Sait Susin

Erdogan și „Scrisoarea de dragoste”

Erdoğan oscilează în discursurile sale între apărarea fermă a musulmanilor evlavioși și îmbrățișarea numeroaselor comunități din Turcia. Liderul le-a spus susținătorilor în ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale din mai că a scris o „scrisoare de dragoste” Turciei.

„Am scris o scrisoare de dragoste pentru fiecare individ al națiunii noastre, fără nicio distincție de origine sau religie”, a declarat acesta, urmând să-și încheia ziua conducând rugăciunile musulmanilor la Hagia Sofia.

Erdogan a fost condamnat pe scară largă în timpul guvernării sale de două decenii pentru că a convertit bisericile antice în moschei și a transformat conservatorismul islamic într-o forță socială lider.

Creștinismul asirian are o istorie încă din secolul I d.Hr. într-o regiune care se întinde din sud-estul Turciei până în Siria și Irak. Biserica sa principală s-a mutat din orașul turc Mardin la Damasc în 1932.

Biserici convertite

Erdogan a atras indignarea internațională pentru că a transformat emblematica Hagia Sofia din Istanbul – cândva cea mai mare catedrală din lume – dintr-un muzeu într-o moschee în 2020. Organismul cultural al Națiunilor Unite, UNESCO, și-a exprimat „îngrijorarea gravă” la acea vreme.

Erdoğan a lăsat deoparte criticile și a făcut exact același lucru bisericii Chora din epoca bizantină din Istanbul, mai târziu în același an.

Grecia a numit această convertire „încă o provocare împotriva persoanelor religioase de pretutindeni”.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.