Președintele Recep Tayyip Erdogan a inaugurat, duminică, prima biserică construită cu sprijinul guvernului în istoria de 100 de ani a Turciei, conform presei turcești.
Deschiderea Bisericii Ortodoxe Siriacă „Sfântul Efrem” marchează un moment cultural și politic important în istoria Turciei.
Erdogan a pus prima piatră pentru construcția bisericii pentru cei 17.000 de creștini asirieni din Istanbul în 2019.
„Astăzi vedem probleme mari în multe părți ale lumii.Dar solidaritatea arătată astăzi aici – mi se pare foarte importantă”, transmite Erdoğan credincioșilor, adăugând că Erdogan că 20 de biserici au fost reparate de când partidul său cu rădăcini islamice a venit la putere în 2002.
Noua biserică din Istanbul, care poate găzdui 750 de credincioși, „este prima biserică nou construită care și-a deschis porțile de la întemeierea Republicii Turce”, a declarat liderul comunității asiriene, Sait Susin
Erdogan și „Scrisoarea de dragoste”
Erdoğan oscilează în discursurile sale între apărarea fermă a musulmanilor evlavioși și îmbrățișarea numeroaselor comunități din Turcia. Liderul le-a spus susținătorilor în ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale din mai că a scris o „scrisoare de dragoste” Turciei.
„Am scris o scrisoare de dragoste pentru fiecare individ al națiunii noastre, fără nicio distincție de origine sau religie”, a declarat acesta, urmând să-și încheia ziua conducând rugăciunile musulmanilor la Hagia Sofia.
Erdogan a fost condamnat pe scară largă în timpul guvernării sale de două decenii pentru că a convertit bisericile antice în moschei și a transformat conservatorismul islamic într-o forță socială lider.
Creștinismul asirian are o istorie încă din secolul I d.Hr. într-o regiune care se întinde din sud-estul Turciei până în Siria și Irak. Biserica sa principală s-a mutat din orașul turc Mardin la Damasc în 1932.
Biserici convertite
Erdogan a atras indignarea internațională pentru că a transformat emblematica Hagia Sofia din Istanbul – cândva cea mai mare catedrală din lume – dintr-un muzeu într-o moschee în 2020. Organismul cultural al Națiunilor Unite, UNESCO, și-a exprimat „îngrijorarea gravă” la acea vreme.
Erdoğan a lăsat deoparte criticile și a făcut exact același lucru bisericii Chora din epoca bizantină din Istanbul, mai târziu în același an.
Grecia a numit această convertire „încă o provocare împotriva persoanelor religioase de pretutindeni”.