25.5 C
București
vineri, septembrie 25, 2020

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la Bucureşti, pentru o vizită oficială.

În cursul vizitei, acesta a avut întâlniri cu oficialități-cheie ale statului român: preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

2
„România este gata de Schengen”, a spus Timmermans, într-o conferinţă de presă

„România este gata de Schengen”, a spus Timmermans, într-o conferinţă de presă.  „Ca și acum ați alergat un maraton. Mesajul meu este să alergați în continuare. Sunteți aproape de final. Nu vă opriți. Și nu începeți să alergați în direcția opusă”,” cei implicați să muncescă din greu și împreună (…) Am convenit că vom intensifica contactele pe care le avem. Echipele noastre vor fi în legătură directă”

3
„În discuțiile cu Dragnea, după cum puteți vedea și în alte țări, nu țin cont de familia politică. Nu e importantă pentru mine când vorbesc despre justiție. Când am vorbit de politica de partid, (…) i-am spus că nouă ne place să le vorbim oamenilor despre educație, despre sănătate, nu despre reforma justiției.”

Frans Timmerman a lăudat-o pe reprezentanta de la Bucureşti despre care sugerează că ar transmite informaţii exacte El a pledat pentru mai mult respect manifestat în atitudinile publice” Atacurile riscă să creeze impresia că e o problemă cu justiția”.S-a făcut referire la locul României în complexul UE pentru anul 2919 : „Avem o ambiție: 2019. Dar această ambiție poate fi pusă în aplicare doar prin pași concreți”. Vreau să evit orice fel de neînțelegere, de aceea am stabilit că vom avea contacte directe. Vă asigur că se depun eforturile foarte intense. Sunt foarte bine informați, nu vă faceți griji. Nu am avut impresia că am fost dezinformat. Poate nu am avut toate informațiile”

Referitor la  relaţia cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu preşedintele Senatului : „Le-am spus ambilor președinți ai Camerelor când au impresia că n-am înțeles, să mă sune direct. De obicei, merge mai bine dacă ne auzim la telefon și rezolvăm direct între noi”.

4
Sunt norocos să am o echipă bună, condusă de Angela Cristea. Vreau să vă asigur că știm exact ce se întâmplă aiciVom lucra intensiv pe aceste subiecte, Trebuie să lucrăm pe marginea acestor legi ale Justiției, pentru a ne asigura că facem lucrurile cum trebuie

O bună parte din  substanţa discursului său a făcut referire la Justiţie şi marile contradicţii care există în acest moment între cele două „tabere” profilate. Adepţii DNA si ai procurorului Kovesi pe de o parte , iar pe de altă parte cei care reclamă grave abuzuri şi disfuncţionalităţi în manageriatul acestei instituţii .” Nu suntem satisfăcuți cu progresele făcute. În unele zone, s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva, dacă ne intensificăm cooperarea, dacă evităm conflicte, dacă implicăm și actorii internaționali. Chiar putem să ajungem la capătul acestui maraton. Vreau să fac tot ce îmi stă în puteri. Mă simt încurajat de întâlnirile pe care le-am avut astăzi. Există o dorință pentru progres Dacă sunt cazuri care trebuie verificate, sistemul judiciar trebuie să le verifice. Toți oamenii greșesc. Dacă sunt aici oameni care fac greșeli, trebuie verificați, dar nu de politicieni. E un principiu foarte important, ține de separarea puterilor Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut, dar nu sunt un judecător în acest caz. Nu e treaba mea să spun că sunt informații corecte sau greșite (…) Ține de separația puterilor în stat. Sperăm că sfaturile noastre vor duce la îmbunătățiri ale legilor. Ambiția noastră este să putem spune, în 2019, că putem să oprim mecanismul de cooperare și verificare (…) 2019 nu e un termen limită, e o exprimare a ambiției noastre”.

5
Viorica Dăncilă. Timmermans a subiniat :”Mă încurajează că prim ministrul a fost foarte clar,” (Timmermans )

Timmermans a subiniat :”Mă încurajează că prim ministrul a fost foarte clar, precum și liderii comisiilor parlamentare. Nu e un termen limită, e o țintă”

– România a obținut aproape un miracol. Ce ați obținut cu sistemul judiciar e extraordinar. Vrem să fie consolidat Dacă am vorbit despre DNA astăzi, a fost pentru că am vrut eu, nu cealaltă parte a discuțiilor. Când am deschis subiectul, mi s-a explicat ce se întâmplă. Am luat acest de acest lucru. Cred că este o discuție care va continua. Vreau să există și mai multă comunicare. Acum este momentul oportun ca celelalte state să recunoască că România este mai mult decât pregătită să fie parte în Schengen. România e gata de Schengen.

Nu există nicio relație între MCV și art. 7, nu există nicio amenințare față de statul de drept. Încercăm să facem ca etapele să fie parcurse cum trebuie. Nu faceți confuzii, nu suntem în sectorului statului de drept, suntem aici să verificăm că lupta împotriva corupției nu ia o direcție nedorită. Analiza asupra corupției trebuie să constituie parte integrantă a rapoartelor de țară pentru fiecare stat membru, nu există un stat membru în care să nu există corupție, nu scoatem în evidență România și Bulgaria.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Agentul turc susține că a fost pus de Turcia să asasineze un politician kurd din Austria

Un argent turc care care lucrează pentru serviciul național de informații turc MİT s-a autodenunțat la autoritățile austriece că i s-a ordonat, în august, să o asasineze pe Berivan Aslan, un politician kurd-austriac și membru al Partidului Verde al Austriei, relatează Ahval News.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.