marți, aprilie 12, 2022

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la Bucureşti, pentru o vizită oficială.

În cursul vizitei, acesta a avut întâlniri cu oficialități-cheie ale statului român: preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

2
„România este gata de Schengen”, a spus Timmermans, într-o conferinţă de presă

„România este gata de Schengen”, a spus Timmermans, într-o conferinţă de presă.  „Ca și acum ați alergat un maraton. Mesajul meu este să alergați în continuare. Sunteți aproape de final. Nu vă opriți. Și nu începeți să alergați în direcția opusă”,” cei implicați să muncescă din greu și împreună (…) Am convenit că vom intensifica contactele pe care le avem. Echipele noastre vor fi în legătură directă”

3
„În discuțiile cu Dragnea, după cum puteți vedea și în alte țări, nu țin cont de familia politică. Nu e importantă pentru mine când vorbesc despre justiție. Când am vorbit de politica de partid, (…) i-am spus că nouă ne place să le vorbim oamenilor despre educație, despre sănătate, nu despre reforma justiției.”

Frans Timmerman a lăudat-o pe reprezentanta de la Bucureşti despre care sugerează că ar transmite informaţii exacte El a pledat pentru mai mult respect manifestat în atitudinile publice” Atacurile riscă să creeze impresia că e o problemă cu justiția”.S-a făcut referire la locul României în complexul UE pentru anul 2919 : „Avem o ambiție: 2019. Dar această ambiție poate fi pusă în aplicare doar prin pași concreți”. Vreau să evit orice fel de neînțelegere, de aceea am stabilit că vom avea contacte directe. Vă asigur că se depun eforturile foarte intense. Sunt foarte bine informați, nu vă faceți griji. Nu am avut impresia că am fost dezinformat. Poate nu am avut toate informațiile”

Referitor la  relaţia cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu preşedintele Senatului : „Le-am spus ambilor președinți ai Camerelor când au impresia că n-am înțeles, să mă sune direct. De obicei, merge mai bine dacă ne auzim la telefon și rezolvăm direct între noi”.

4
Sunt norocos să am o echipă bună, condusă de Angela Cristea. Vreau să vă asigur că știm exact ce se întâmplă aiciVom lucra intensiv pe aceste subiecte, Trebuie să lucrăm pe marginea acestor legi ale Justiției, pentru a ne asigura că facem lucrurile cum trebuie

O bună parte din  substanţa discursului său a făcut referire la Justiţie şi marile contradicţii care există în acest moment între cele două „tabere” profilate. Adepţii DNA si ai procurorului Kovesi pe de o parte , iar pe de altă parte cei care reclamă grave abuzuri şi disfuncţionalităţi în manageriatul acestei instituţii .” Nu suntem satisfăcuți cu progresele făcute. În unele zone, s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva, dacă ne intensificăm cooperarea, dacă evităm conflicte, dacă implicăm și actorii internaționali. Chiar putem să ajungem la capătul acestui maraton. Vreau să fac tot ce îmi stă în puteri. Mă simt încurajat de întâlnirile pe care le-am avut astăzi. Există o dorință pentru progres Dacă sunt cazuri care trebuie verificate, sistemul judiciar trebuie să le verifice. Toți oamenii greșesc. Dacă sunt aici oameni care fac greșeli, trebuie verificați, dar nu de politicieni. E un principiu foarte important, ține de separarea puterilor Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut, dar nu sunt un judecător în acest caz. Nu e treaba mea să spun că sunt informații corecte sau greșite (…) Ține de separația puterilor în stat. Sperăm că sfaturile noastre vor duce la îmbunătățiri ale legilor. Ambiția noastră este să putem spune, în 2019, că putem să oprim mecanismul de cooperare și verificare (…) 2019 nu e un termen limită, e o exprimare a ambiției noastre”.

5
Viorica Dăncilă. Timmermans a subiniat :”Mă încurajează că prim ministrul a fost foarte clar,” (Timmermans )

Timmermans a subiniat :”Mă încurajează că prim ministrul a fost foarte clar, precum și liderii comisiilor parlamentare. Nu e un termen limită, e o țintă”

– România a obținut aproape un miracol. Ce ați obținut cu sistemul judiciar e extraordinar. Vrem să fie consolidat Dacă am vorbit despre DNA astăzi, a fost pentru că am vrut eu, nu cealaltă parte a discuțiilor. Când am deschis subiectul, mi s-a explicat ce se întâmplă. Am luat acest de acest lucru. Cred că este o discuție care va continua. Vreau să există și mai multă comunicare. Acum este momentul oportun ca celelalte state să recunoască că România este mai mult decât pregătită să fie parte în Schengen. România e gata de Schengen.

Nu există nicio relație între MCV și art. 7, nu există nicio amenințare față de statul de drept. Încercăm să facem ca etapele să fie parcurse cum trebuie. Nu faceți confuzii, nu suntem în sectorului statului de drept, suntem aici să verificăm că lupta împotriva corupției nu ia o direcție nedorită. Analiza asupra corupției trebuie să constituie parte integrantă a rapoartelor de țară pentru fiecare stat membru, nu există un stat membru în care să nu există corupție, nu scoatem în evidență România și Bulgaria.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,