Zaman Romania

Prețul locuințelor din Istanbul și Ankara au înregistrat cea mai mare creștere în 2023. Dubai pe locul 3

Ankara și Istanbul, cele două mari orașe din Turcia, au înregistrat cea mai rapidă creștere a prețurilor locuințelor din lume în ultimul an, potrivit Global Residential Cities Index, citat de Turkish Minutes.

Conform raportului, în septembrie 2023, comparativ cu aceeași lună din 2022, Ankara a cunoscut o creștere de 102,7% a prețurilor la locuințe, în timp ce Istanbulul a înregistrat o creștere substanțială de 77,6%.

Ankara și İstanbul își mențin pozițiile în fruntea clasamentului, în timp ce Dubai ocupă locul trei în index.

În schimb, orașe europene precum Stockholm, Bratislava și Frankfurt au înregistrat o scădere anuală a prețurilor de cel puțin două procente. Londra s-a clasat pe locul 78 din 107 orașe, prețurile caselor scăzând cu -1,2%.

Investitori ruși în Istanbul

Aceste creșteri remarcabile ale prețurilor au survenit în mijlocul inflației rapide din Turcia, care a fost de 61,98% în noiembrie, determinând mulți turci să caute investiții imobiliare ca mijloc de a-și proteja averea. 

Creșterea ratelor dobânzilor din țară, în prezent la 42,5 la sută, i-a forțat pe mulți cumpărători să opteze pentru achiziții în numerar.

În special, Istanbulul a atras și interesul investitorilor străini, în special al rușilor, atrași de piața imobiliară a orașului.