joi, noiembrie 21, 2024

PREŞEDINTELE GERMANIEI, FRANK-WALTER STEINMEIER, ÎNGRIJORAT DE RELAŢIA TRANSATLANTICĂ

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat duminică îngrijorat de „schimbările substanţiale” din relaţia transatlantică cauzate de tensiunile dintre europeni şi preşedintele american, Donald Trump, în special în privinţa comerţului şi a dosarului nuclear iranian, relatează AFP

foto 2 trump
Donald Trump a ameninţat să impună taxe vamale asupra importurilor de oţel şi aluminiu, exceptându-i temporar pe europeni, şi să rupă tratatul din 2015 în baza căruia sancţiunile economice impuse Iranului au fost relaxate în schimbul unui angajament verificabil că nu va fabrica bomba atomică.

„Sincer vorbind, sunt într-adevăr îngrijorat de evoluţia relaţiei transatlantice”, a spus el într-un interviu acordat postului naţional de televiziune ARD.

„Nu din cauza unui preşedinte care trimite pe Twitter câteva mesaje deranjante, ci pentru că este în curs o evoluţie substanţială şi că avem o nouă administraţie americană care nu ne mai consideră ca făcând parte dintr-o comunitate mondială în cadrul căreia acţionăm împreună, dar care vede lumea fundamental ca o arenă unde fiecare trebuie să-şi găsească propriul drum”, a explicat şeful statului german.Preşedintele german a reamintit că, atunci când secretarul de stat american din acea perioadă, John Kerry, a semnat acordul în numele Statelor Unite, a subliniat că un război a fost poate astfel evitat.

„Este o frază importantă pentru că nu trebuie să uităm ce s-ar putea produce dacă acest acord este pus în pericol şi dacă Orientul Mijlociu începe să se reînarmeze”, a comentat Frank-Walter Steinmeier, subliniind că regiunea „nu ar mai putea suporta un alt conflict”.

foto 3
Frank-Walter Steinmeier, un fost ministru social-democrat de externe care ocupă funcţia mai mult protocolară de preşedinte al republicii federale, a admis că prima economie europeană, protejată de multă vreme de Statele Unite prin intermediul umbrelei NATO, a avut nevoie „să crească” şi să-şi asume responsabilităţile internaţionale”.

El a mai avertizat în legătură cu distanţa tot mai sensibilă luată de preşedintele rus, Vladimir Putin, faţă de Occident, apreciind că, dacă Rusia se defineşte de acum „prin diferenţă, şi nu prin cooperare” cu Europa, diplomaţia trebuie să caute noi „iniţiative şi oportunităţi” pentru a dialoga.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.