vineri, aprilie 19, 2024

PREŞEDİNTELE AMNESTY ÎN TURCİA A FOST ARESTAT DİN NOU

Preşedintele Amnesty International în Turcia, judecat pentru apartenenţă la o „organizaţie teroristă”, a fost reţinut în noaptea de miercuri spre joi după ce un tribunal din Istanbul a ordonat eliberarea sa condiţionată câteva ore mai devreme, a anunţat ONG-ul, citat de AFP.

Taner Kılıç a fost arestat în iunie 2017 şi apoi încarcerat, acuzat de apartenenţă la mişcarea predicatorului Fethullah Gulen, desemnat de Ankara drept „creierul” puciului eşuat din vara anului 2016, ceea ce el neagă ferm.

La o audiere în cadrul procesului său, miercuri, un tribunal din Istanbul a ordonat eliberarea sa condiţionată. Anunţul tribunalului a fost primit cu o furtună de aplauze, iar apropiaţii lui Kilic şi persoanele venite să-l susţină au salutat vestea îmbrăţişându-se şi plângând de fericire.

Dar un nou mandat de arestare a fost emis şi Kilic a fost reţinut la o jandarmerie din Izmir (vest), oraş unde fusese încarcerat, au anunţat în timpul nopţii mai mulţi responsabili de la Amnesty pe Twitter.

„Am luat un zbor pentru Izmir şi am ajuns până la închisoare, sperând să asistăm la eliberarea lui Taner împreună cu familia lui”, a postat pe Twitter Gauri van Gulik, directoare a programului Europa de la Amnesty International. „În schimb, în jurul miezului nopţii, Amnesty International l-a văzut pe Taner condus la închisoare” din nou, a adăugat ea.

Dna van Gulik, care denunţă „manevre legale ciudate pentru a-l ţine în spatele gratiilor”, adaugă că Kılıç urmează să fie dus în faţa unui tribunal joi dimineaţă pentru a se decide asupra detenţiei sale.

Kılıç este judecat împreună cu alţi zece militanţi pentru drepturile omului, toţi plasaţi în libertate condiţionată, dintre care directoarea Amnesty în Turcia Idil Eser, un cetăţean german, Peter Steudtner, şi un activist suedez, Ali Gharavi, acuzaţi că au ajutat trei „organizaţii teroriste”: mişcarea predicatorului Gülen, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi un mic grup de extremă-stânga denumit DHKP-C.

Acest proces, a cărui următoare audiere trebuie să aibă loc la 21 iunie, a alimentat îngrijorarea în legătură cu erodarea libertăţilor în Tucia după tentativa de puci, în urma căruia 55.000 de persoane au fost arestate, printre care jurnalişti critici şi membri ai societăţii civile.

(AGERPRES)

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.