marți, martie 19, 2024

Presa internaţională despre decernarea Premiului Vaclav Havel 2017 Premiu decernat magistratului turc aflat în închisoare

Decernat în absenţa magistratului care este închis în prezent în Turcia,( ca atâţia alţi magistraţi care plătesc din greu curajul de a fi avut o coloană vertebrală şi de a se fi pronunţat cu demnitate şi corectitudine), Premiul Premiului Vaclav Havel 2017 a fost preluat (în absenţa premiatului) de o reprezentantă a Asociaţiei magistraţilor europeni pentru democraţie şi libertate, desemnată de însuşi domnul Arslan .

Asociaţia (MEDEL) reuneşte asociaţii naţionale de magistraţi, judecători şi procurori din circa 15 ţări europene.

https://www.ouest-france.fr/monde/turquie/le-prix-vaclav-havel-pour-un-magistrat-turc-emprisonne-murat-arslan-5301547

Creat în 2013 ca omagiu adus fostului preşedinte ceh care a petrecut cinci ani în bolgiile infernale ale detenţiei comuniste încă înainte de „revoluţia de catifea” din 1989 , Premiul Vaclav Havel recompenseaza acţiunile excepţionale ale societăţii civile în lupta lor pentru apărarea drepturilor omului în Europa şi în afara continentului.

Vaclav Havel
Premiul Vaclav Havel recompenseaza acţiunile excepţionale ale societăţii civile în lupta lor pentru apărarea drepturilor omului în Europa şi în afara continentului.

„Nu vom lăsa ca această ţară să meargă către distrugere”. Murat Arslan

Premiul este decernat de APCE (, l’Assemblée parlementaire du Conseil de l’Europe (APCE)

care îşi derulează în această săptămână sesiunea de toamnă, în parteneriat cu Biblioteca Vaclav Havel şi Fondation Charte 77 ,la Pragua.

Anul trecut premiul a fost decernat lui Nadia Murad supravieţuitoare yazidita a persecuţiilor grupării Stat Islamic şi tânără militantă irakiană pentru drepturile omului.

Decernarea acestui premiu reuşeşte din nou să aducă în prim plan nedreptăţile comise în Turcia şi victimele unui regim discreţionar.

.https://www.humanite.fr/le-prix-vaclav-havel-2017-decerne-au-magistrat-turc-emprisonne-murat-arslan-643327

Murat Aslan este un raportor renumit al Curţii Constituţionale turce.

El a mai fost şi preşedinte al Adociaţiei judecătorilor şi procurorilor (YARSAV ), Asociaţie dizolvată acum din ordinul guvernării erdoganiene.

Apărător al independenţei magistraturii în Turcia, el a fost arestat şi se găseşte în continuare în închisoare din 2016.

De atunci, nu a mai putut să ajungă la Strasbourg, în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Într-un mesaj pe care totuşi a reuşit să îl transmită, Murat Arslan denunţă regimul lui Erdogan şi represiunea din Turcia, „ţară în care vocea dizidenţilor este înăbuşită şi unde închisoarea este locul natural al drepturilor şi libertăţilor” , „un laborator al gestiunii totalitare„

El explică faptul că a creat această Asociaţie a judecătorilor şi procurorilor ca să lupte pentru readucerea valorilor democratice fundamentale în Turcia. „ Nu vom lăsa ca această ţară să meargă către distrugere”.

El spune că faptul de a fi în închisoare „ serveşte să ne întărească dorinţa noastră de a lupta.”

„Nu am căzut niciodată în disperare „, afimă proaspătul premiat cu premiul prestigios Vaclav Havel, amintind lumii întregi că există în Turcia „persoane care sunt gata să suporte toate riscurile pentru a apăra drepturile şi libertăţile.”


 

 

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni

212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.

Peste 52.000 de persoane investigate în 4 ani pentru insultarea lui Erdoğan

Doar 1.716 cazuri de insultă au fost depuse în timpul mandatului celor cinci președinți care l-au precedat pe Erdogan