joi, octombrie 10, 2024

Murat Arslan,”a apărat întotdeauna independența magistraturii”, a precizat Consiliul Europei. Premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel 2017

Premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel 2017, oferit de Consiliul Europei, i-a fost decernat lui Murat Arslan, un magistrat turc aflat în detenție în țara sa, a anunțat luni organizația paneuropeană, relatează AFP. Acest premiu, în valoare de 60.000 de euro, recompensează angajamentul lui Murat Arslan, care „a apărat întotdeauna independența magistraturii”, a precizat Consiliul Europei.

Murat Arslan, fost raportor de renume al Curții Constituționale turce, a fost plasat în detenție în cadrul campaniei de epurări care a urmat tentativei de lovitură de stat din Turcia de la 15-16 iulie 2016.

El a prezidat Asociația judecătorilor și procurorilor (YARSAV), o organizația nonguvernamentală critică la adresa puterii și care a fost dizolvată după tentativa de lovitură de stat.

Decernat în absența lui Arslan, Premiul Vaclav Havel a fost ridicat în numele său de o reprezentantă a Asociației ‘Magistrați europeni pentru democrație și libertăți’ (MEDEL), care l-a nominalizat pe Arslan.

MEDEL cuprinde asociații naționale de magistrați, judecători și procurori din 15 țări europene.

Comitetul Helsinki din Ungaria, pentru activitățile sale în domeniul drepturilor omului, precum și un iezuit austriac, părintele Georg Sporschill, care și-a consacrat viața celor mai vulnerabili, au fost ceilalți doi finaliști.

Creat în 2013, Premiul Vaclav Havel, decernat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), recompensează acțiuni excepționale ale societății civile în domeniul apărării drepturilor omului.

Anul trecut, premiul a fost obținut de Nadia Murad, supraviețuitoare yazidi a grupării Statul Islamic și tânără militantă irakiană pentru drepturile omului.


 

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.