Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis va fi primit, luni, la Ankara de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, într-un gest de reconciliere a relațiilor dintre vecinii NATO, conform Turkish Minutes.
După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.
„Nu suntem dușmani”
Într-un interviu publicat, duminică, în ziarul grec Kathimerini, Erdogan a spus că discuțiile se vor concentra pe „rezolvarea problemelor” dintre vecini.
„Să calmăm relațiile dintre cele două țări… pentru a ne asigura că pacea și liniștea domnesc pentru totdeauna de ambele maluri ale Mării Egee”, spune Erdoğan, adăugând că dorește „să ridice nivelul relațiilor bilaterale la un nou nivel”.
Mitsotakis a făcut ecou sentimentul lui Erdogan într-un interviu pentru ziarul turc, Milliyet, publicat duminică, spunând că dorește „să meargă înainte pe o cale constructivă”.
„Nu suntem dușmani, suntem vecini”, a spus el, enumerând „provocări comune”, inclusiv fluxurile de migranți în Marea Egee.
În decembrie, rivalii regionali – împărțiți în insula Cipru și care se ocupă de migrația prin apele lor respective – au semnat o declarație prin care cere „relații de prietenie și bună vecinătate, recunoscând importanța respectului reciproc și a coexistenței pașnice”.
Dar această liniște, ajutată și de solidaritate, după ce un cutremur a ucis peste 50.000 de persoane în sud-estul Turciei în februarie 2023, a fost subminată de Turcia care a transformat o altă fostă biserică bizantină într-o moschee.
„Nu lipsesc moscheile în oraș”
După patru ani de restaurare, fosta biserică ortodoxă Chora, din Istanbul s-a redeschis ca moschee pe 6 mai.
Decizia din 2020 de a converti biserica a venit după ce slujbele musulmane au fost reluate la fosta catedrală bizantină din secolul al VI-lea din Hagia Sofia.
Schimbările au fost văzute ca parte a eforturilor lui Erdogan de a-și câștiga susținătorii mai conservatori și naționaliști.
„Nu lipsesc moscheile în oraș. Nu este o modalitate de a trata patrimoniul cultural”, a spus Mitsotakis în urmă cu o săptămână, deși a mai spus că „canalele de conversație trebuie să rămână deschise”.
Mitsotakis a declarat sâmbătă postului de televiziune grec Alpha TV că va folosi discuțiile de luni pentru a-l împinge pe Erdogan să „inverseze” conversia Chora.
Vize pentru turci
Întâlnirea din decembrie din 2023 a dus la noi colaborări dintre cele două țări, cum ar fi noi vize speciale pentru turcii pentru a vizita insulele grecești din apropierea coastei turcești.
Și Erdogan nu a repetat niciuna dintre amenințările sale anterioare de a invada insulele grecești pentru a preveni presupusa lor militarizare – amenințări care au determinat Congresul SUA să blocheze livrările de avioane F-16 în Turcia.
Acest drept de veto a fost ridicat în ianuarie, în același timp în care Statele Unite au aprobat livrarea de F-35 Greciei.
Dezacordurile rămân în privința Ciprului, care de la intervenția militară a Turciei din 1974 a fost împărțit în statul Cipru, recunoscut la nivel internațional, din sud și Republica Turcă a Ciprului de Nord, care este recunoscută doar de Turcia.
Turcia și Grecia s-au luptat, de asemenea, să coopereze în materie de migrație. Mările din jurul ambelor țări sunt folosite de migranții din Asia și Africa care încearcă să ajungă în Europa.