vineri, noiembrie 1, 2024

Precizări asupra poziţiei germane privitoare la importante probleme internaționale

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat – într-un interviu acordat unui post de televiziune israelian, difuzat duminică – apariţia ”unei alte forme de antisemitism” printre refugiaţii de origine arabă veniţi în Germania.

”Avem un nou fenomen, în măsura în care avem numeroşi refugiaţi printre care există, de exemplu, oameni de origine arabă care aduc o altă formă de antisemitism în ţară”, a recunoscut cancelarul german la postul privat de televiziune ”10”.

Aceste afirmaţii intervin în contextul în care un atac antisemit comis marţi la Berlin a provocat o vie emoţie în Germania.Conform presei germane, doi tineri, care purtau pe cap tradiţionalele kippa evreieşti, au fost atacaţi în plină stradă de trei indivizi.Prezumtivul agresor principal – potrivit cotidianului Bild – care s-a predat poliţiei este un refugiat sirian şi a locuit anterior într-un centru de migranţi lângă Berlin, Angela Merkel a menţionat că guvernul german a numit un comisar responsabil de lupta împotriva antisemitismului. ”Ne consternează faptul că nicio creşă, şcoală sau sinagogă nu poate fi lăsată fără protecţia poliţiei”, a afirmat ea.

Cancelarul german a reafirmat, de asemenea, că ”securitatea Israelului face parte din raţiunea statului german”, dată fiind ”responsabilitatea eternă” a ţării sale pentru Holocaust.

Cu toate acestea, Angela Merkel a respins posibilitatea ca Germania să urmeze exemplul Statelor Unite ale Americii şi să îşi transfere ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum a anunţat preşedintele american Donald Trump: ”Trebuie să lucrăm pentru o soluţie cu două state şi, în conformitate cu aceasta, statutul Ierusalimului trebuie clarificat”.

Decizia SUA a provocat indignarea palestinienilor care doresc să facă din Ierusalimul de Est, anexat de Israel, capitala statului la care aspiră.

Cancelarul german şi-a reiterat, de asemenea, sprijinul pentru menţinerea acordului nuclear iranian dintre Teheran şi marile puteri. ”Cred că este de preferat să avem un acord, chiar dacă nu este perfect, decât să nu avem unul”, a subliniat şefa executivului de la Berlin.
Semnat în 2015 între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), acordul este considerat prea lax de către conducătorii israelieni şi Donald Trump. Acesta din urmă ameninţă să reinstituie sancţiunile împotriva Iranului şi să retragă SUA din acord dacă semnatarii europeni ai documentului nu înăspresc prevederile acestuia înainte de 12 mai.

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/merkel-to-israel-tv-imperfect-iran-deal-better-than-no-deal/2018/04/22/ddd751be-4650-11e8-8082-105a446d19b8_story.html?noredirect=on&utm_term=.05410e2ca0a0

https://www.nytimes.com/aponline/2018/04/22/world/middleeast/ap-ml-israel-germany-merkel.html

http://www.myndnow.com/news/world-news/merkel-to-israel-tv-imperfect-iran-deal-better-than-no-deal/1133739466

 

 

 

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.