vineri, martie 29, 2024

Povestea năucitoarea a unei românce căsătorite în Turcia. Familia a declarat-o în România drept decedată

O româncă fără buletin, care locuiește la Istanbul de 20 de ani, a aflat că mătușa ei din România a declarat-o  decedată ,  când încerca să obțină buletin, conform RomanyaHaber.

Delia Simona, care s-a născut acum 45 de ani la Ploiești, România, a venit la Istanbul în 2001 ca să lucreze, într-un magazin de argintărie din Marele Bazar, urmând să se căsătorească cu Arkın Çavdar în 2006, cu care a făcut doi copiii.

Viața româncei a luat o întorsătură dramatică când soțul ei a murit, după un atac de cord anul trecut.Astfel, femeia a dorit să dobândească cetățenia turcă, însă când pregătea documentele, Simona s-a dus la Consulatul României din Istanbul și a aflat că mătușa ei a declarat-o  moartă în 2003 prin decizie judecătorească din cauza moștenirii sale.

„Soțul meu a amânat în mod constant cererea de permis de ședere sau cetățenie pentru mine. Vedeam tot felul de tranzacții oficiale ale copiilor prin intermediul tatălui, nu aveam nevoie de mult. Când soțul mea a murit în noiembrie, am aflat că de fapt ”am murit” cu ani în urmă în orașul meu natal. Acum sunt blocată cu doi copii. Deoarece nu sunt cetățean al Republicii Turcia, nu pot lua nicio măsură în numele copiilor mei sau al meu” povestește femeia.

România:„Nu aveam ce face”

Delia Simona le-a spus oficialilor consulari că și-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă și că nu are cu cine să comunice în România. Autoritățile au respins-o pe Simona, spunând „Există o hotărâre judecătorească, nu avem ce face”.

„Oricum nu am un cod HES. Nu te poți urca în autobuz, nu poți merge nicăieri. Am putut merge la Direcția populație și la biroul guvernatorului districtual. M-au îndrumat către Oficiul pentru Imigrări, deși mi-am explicat situația, m-au trimis înapoi pentru că nu aveam pașaport. Am spus că nu am nimic altceva decât cartea de identitate a familiei mele, cu excepția faptului că numele meu este scris pe cartea de identitate a copiilor mei. Dar m-am întors de acolo cu mâinile goale ” afirmă Simona.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne