sâmbătă, aprilie 9, 2022

Povestea năucitoarea a unei românce căsătorite în Turcia. Familia a declarat-o în România drept decedată

O româncă fără buletin, care locuiește la Istanbul de 20 de ani, a aflat că mătușa ei din România a declarat-o  decedată ,  când încerca să obțină buletin, conform RomanyaHaber.

Delia Simona, care s-a născut acum 45 de ani la Ploiești, România, a venit la Istanbul în 2001 ca să lucreze, într-un magazin de argintărie din Marele Bazar, urmând să se căsătorească cu Arkın Çavdar în 2006, cu care a făcut doi copiii.

Viața româncei a luat o întorsătură dramatică când soțul ei a murit, după un atac de cord anul trecut.Astfel, femeia a dorit să dobândească cetățenia turcă, însă când pregătea documentele, Simona s-a dus la Consulatul României din Istanbul și a aflat că mătușa ei a declarat-o  moartă în 2003 prin decizie judecătorească din cauza moștenirii sale.

„Soțul meu a amânat în mod constant cererea de permis de ședere sau cetățenie pentru mine. Vedeam tot felul de tranzacții oficiale ale copiilor prin intermediul tatălui, nu aveam nevoie de mult. Când soțul mea a murit în noiembrie, am aflat că de fapt ”am murit” cu ani în urmă în orașul meu natal. Acum sunt blocată cu doi copii. Deoarece nu sunt cetățean al Republicii Turcia, nu pot lua nicio măsură în numele copiilor mei sau al meu” povestește femeia.

România:„Nu aveam ce face”

Delia Simona le-a spus oficialilor consulari că și-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă și că nu are cu cine să comunice în România. Autoritățile au respins-o pe Simona, spunând „Există o hotărâre judecătorească, nu avem ce face”.

„Oricum nu am un cod HES. Nu te poți urca în autobuz, nu poți merge nicăieri. Am putut merge la Direcția populație și la biroul guvernatorului districtual. M-au îndrumat către Oficiul pentru Imigrări, deși mi-am explicat situația, m-au trimis înapoi pentru că nu aveam pașaport. Am spus că nu am nimic altceva decât cartea de identitate a familiei mele, cu excepția faptului că numele meu este scris pe cartea de identitate a copiilor mei. Dar m-am întors de acolo cu mâinile goale ” afirmă Simona.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii