vineri, martie 29, 2024

Mafiotul care a zguduit lumea politică din Turcia cu declarațiile făcute pe canalul său de Youtube

Funcționarea instituțiilor de stat a fost schimbat radical din Turcia, după 2013, când premierul de atunci, Recep Erdogan, împreună cu apropiații și familia lui au scandalizat țara cu supranumită ancheta „corupția secolului”

De atunci, Erdogan a declanșat activități de epurare în sistemul de justiție și a înlocuit procurori care erau dispuși să joace după cum cântă el.

Astfel, justiția fiind la mână lui, în 2014 mai mulți condamnați care erau închiși cu infracțiuni grele au fost eliberați.

Printre care și Sedat Peker, care a fost condamnat pe în 2007 și a petrecut aproape șapte ani după gratii pentru crimă organizată.Imediat după asta, mafiotul s-a alăturat guvernului lui Erdogan și chiar a organizat mitinguri în favoarea AKP.

În tot acest timp, Peker, șeful mafiei din Turcia, și-a făcut relații strânse cu oamenii politici de la conducerea Turciei, mai ales, cu ministrul de interne, Suleyman Soylu.

Însă, în urma conflictelor dintre tabăra lui Soylu și cea a ginere lui Erdogan, Berat Albayrak, ministrul finanțelor, Peker a trebuit, la sfârșitul anului 2019, să fugă în Muntenegru, după ce anunțase într-o postare pe Twitter că a fost declanșată o anchetă pe numele său.

Lovitura de grație în politică din Turcia a venit după ce Sedat Peker a început să posteze pe canalul de Youtube și contul său de Twitter filmări în care dă detalii din culise.

Astfel, în ultimele două săptămâni, Sedat Peker a ajuns viral, după șase videoclipuri postate pe Youtube, cu peste 20 milioane de vizualizări. Subiectele pe care le abordează sunt despre activitățile ilegale în care care mai mulți oficiali turci sunt implicați.

Cum s-au stricat prieteniile

Peker, care îi se adresează ministrului de interne cu alintul „Sülü”, cu care susține că este principatul său aliat, a dezvăluit că a părăsit Turcia, cu ajutorul lui, chiar i-a oferit bodyguard în străinătate. 

Suleyman Soylu i-a promis întoarcerea sa în țară, cel mai târziu în aprilie 2021, după Congresul Național al partidului AKP. 

Însă, nu doar că nu a reușit să rezolv acest lucru, luna trecută i-a fost percheziționată casa mafiotului din İstanbul, apoi a fost emis o urmărire internațională.

”Te voi face bucată cu bucată, te voi chinui o dată pe săptămână. Tu ai fost biletul meu de întoarcere. Nu e aşa?’’a afirmat Peker, în videoclip de duminică.

Dezvăluiri despre capcanele întinse opoziției

Mafiotul Sedat Peker, într-unul dintre videoclipurile postate pe Youtube, a mai dezvăluit detalii despre capcană pusă unui membru din opoziție.

”Un prezentator pro-Erdogan a făcut o emisiune, în 2018, despre membru din opoziție, Selim Çoraklık catalogandu-l ca fiind pro-Gulen și trebuie tras la răspundere. El a arătat în cadrul emisiunii postările lui Coraklık din 2013, în favoarea lui Gulen. La câteva zile, Coraklık a fost arestat preventiv, după această emisiune a rămas 14 luni de zile la penitenciar, dar la sentința a fost achitat.”afirmă mafiotul.

Fostul ministru de interne și trafic de droguri

Peker vorbit și despre Mehmet Ağar, fost ministru de interne din anii 1995, pe care îl acuză de organizare de trafic cu droguri în vestul Turciei.

”Patru tone de 900 de kilograme de cocaină încărcate din Columbia venea către o companie chimică din Izmir. Autoritățile columbiene au declarat asta. S-a făcut vreo investigație pentru această companie menționată anterior? A existat un ordin de detenție cu privire la această problemă? În caz contrar, doi inspectori cu privire la această problemă au fost trimiși la Departamentul de Poliție, din Izmir pentru a muşamaliza cazul”, afirmă acesta, făcând referință la captura de cinci tone de cocaină din Columbia, din august 2020.

Confiscarea averii unui om de afaceri

O altă dezvăluire tot despre Mehmet Agar se referă la sechestrarea averii omului de afaceri azerian, Mubariz Mansimov.

„Mubariz Mansimov a fost pus la pușcărie pe 17 martie 2020, tot pentru legatură cu Gulen, acesta momentan se afla la arest domiciliu. Averea lui a fost confiscată, şi marina faimoasa Yalıkavak, din Bodrum și a fost preluată ilegal de Mehmet Agar, cu plata de de 30 milioane de euro, în loc de valoarea de 1 miliard de euro.” susține Peker, care îl numeşte pe Agar, „Mehmet cel Profund” făcând referință la faptul că are relații la baza sistemului.

După declarațiile lui Peker, Mehmet Agar a replicat: ”Eu am preluat aceasta marină, ca sa nu preia un mafiot. Eu protejez locul acesta’’.

”Nu voi da socoteală oamenilor tăi”

Peker continuă să-și sfideze fostul aliat de bază, Suleyman Soylu, ministrul de interne, care este una dintre țintele și șantajele mafiotului prin intermediul filmulețele lor.

”Soylu mă chema să dau socoteală în fața justiției turce. Soylu şi Agar au contingent la cadrele judiciare. După epurările din aparatul de stat, ambii au băgat la sistemul de drept oamenii lor. În această perioadă, sute de avocați au fost primiți pe postul de procuror şi judecător. Ei fost puşi la combatera cu terorism şi grupări infracționale, fără să aibă un an de experiență. În aceasta situație de ce şi cui să-i dau socoteală? Oamenii lor? Şi ei vor exercita dreptul?„ afirmă mafiotul.

Astfel, fostul prieten a lui Soylu afirmă faptul că sistemul justiție este unul controlat de stat. După situația explicată de Sedat Peker, aproape un milion de persoane care au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, iar peste 100.000 de adepți ai Mișcării Gulen, date oferite chiar de ministrul de interne, sunt un rezultat al dorințelor capetelor care conduc, ci nu a aplicării codurilor juridice.

În primele șase videoclipuri, Sedat Peker nu a dezvăluit nimic despre președintele turc, Recep Erdogan, chiar i-a arătat respectul.

Sedat Peker, care postează din Dubai filmările cu declarații șocante, în călătoriile sale, urmate de fuga din Turcia, a trecut și prin România și Ucraina unde s-a ocupat de afaceri. În ultima ședere a fost Macedonia și a fost deportat în ianuarie 2021.

Ismail S./București

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne