miercuri, august 31, 2022

Mafiotul care a zguduit lumea politică din Turcia cu declarațiile făcute pe canalul său de Youtube

Funcționarea instituțiilor de stat a fost schimbat radical din Turcia, după 2013, când premierul de atunci, Recep Erdogan, împreună cu apropiații și familia lui au scandalizat țara cu supranumită ancheta „corupția secolului”

De atunci, Erdogan a declanșat activități de epurare în sistemul de justiție și a înlocuit procurori care erau dispuși să joace după cum cântă el.

Astfel, justiția fiind la mână lui, în 2014 mai mulți condamnați care erau închiși cu infracțiuni grele au fost eliberați.

Printre care și Sedat Peker, care a fost condamnat pe în 2007 și a petrecut aproape șapte ani după gratii pentru crimă organizată.Imediat după asta, mafiotul s-a alăturat guvernului lui Erdogan și chiar a organizat mitinguri în favoarea AKP.

În tot acest timp, Peker, șeful mafiei din Turcia, și-a făcut relații strânse cu oamenii politici de la conducerea Turciei, mai ales, cu ministrul de interne, Suleyman Soylu.

Însă, în urma conflictelor dintre tabăra lui Soylu și cea a ginere lui Erdogan, Berat Albayrak, ministrul finanțelor, Peker a trebuit, la sfârșitul anului 2019, să fugă în Muntenegru, după ce anunțase într-o postare pe Twitter că a fost declanșată o anchetă pe numele său.

Lovitura de grație în politică din Turcia a venit după ce Sedat Peker a început să posteze pe canalul de Youtube și contul său de Twitter filmări în care dă detalii din culise.

Astfel, în ultimele două săptămâni, Sedat Peker a ajuns viral, după șase videoclipuri postate pe Youtube, cu peste 20 milioane de vizualizări. Subiectele pe care le abordează sunt despre activitățile ilegale în care care mai mulți oficiali turci sunt implicați.

Cum s-au stricat prieteniile

Peker, care îi se adresează ministrului de interne cu alintul „Sülü”, cu care susține că este principatul său aliat, a dezvăluit că a părăsit Turcia, cu ajutorul lui, chiar i-a oferit bodyguard în străinătate. 

Suleyman Soylu i-a promis întoarcerea sa în țară, cel mai târziu în aprilie 2021, după Congresul Național al partidului AKP. 

Însă, nu doar că nu a reușit să rezolv acest lucru, luna trecută i-a fost percheziționată casa mafiotului din İstanbul, apoi a fost emis o urmărire internațională.

”Te voi face bucată cu bucată, te voi chinui o dată pe săptămână. Tu ai fost biletul meu de întoarcere. Nu e aşa?’’a afirmat Peker, în videoclip de duminică.

Dezvăluiri despre capcanele întinse opoziției

Mafiotul Sedat Peker, într-unul dintre videoclipurile postate pe Youtube, a mai dezvăluit detalii despre capcană pusă unui membru din opoziție.

”Un prezentator pro-Erdogan a făcut o emisiune, în 2018, despre membru din opoziție, Selim Çoraklık catalogandu-l ca fiind pro-Gulen și trebuie tras la răspundere. El a arătat în cadrul emisiunii postările lui Coraklık din 2013, în favoarea lui Gulen. La câteva zile, Coraklık a fost arestat preventiv, după această emisiune a rămas 14 luni de zile la penitenciar, dar la sentința a fost achitat.”afirmă mafiotul.

Fostul ministru de interne și trafic de droguri

Peker vorbit și despre Mehmet Ağar, fost ministru de interne din anii 1995, pe care îl acuză de organizare de trafic cu droguri în vestul Turciei.

”Patru tone de 900 de kilograme de cocaină încărcate din Columbia venea către o companie chimică din Izmir. Autoritățile columbiene au declarat asta. S-a făcut vreo investigație pentru această companie menționată anterior? A existat un ordin de detenție cu privire la această problemă? În caz contrar, doi inspectori cu privire la această problemă au fost trimiși la Departamentul de Poliție, din Izmir pentru a muşamaliza cazul”, afirmă acesta, făcând referință la captura de cinci tone de cocaină din Columbia, din august 2020.

Confiscarea averii unui om de afaceri

O altă dezvăluire tot despre Mehmet Agar se referă la sechestrarea averii omului de afaceri azerian, Mubariz Mansimov.

„Mubariz Mansimov a fost pus la pușcărie pe 17 martie 2020, tot pentru legatură cu Gulen, acesta momentan se afla la arest domiciliu. Averea lui a fost confiscată, şi marina faimoasa Yalıkavak, din Bodrum și a fost preluată ilegal de Mehmet Agar, cu plata de de 30 milioane de euro, în loc de valoarea de 1 miliard de euro.” susține Peker, care îl numeşte pe Agar, „Mehmet cel Profund” făcând referință la faptul că are relații la baza sistemului.

După declarațiile lui Peker, Mehmet Agar a replicat: ”Eu am preluat aceasta marină, ca sa nu preia un mafiot. Eu protejez locul acesta’’.

”Nu voi da socoteală oamenilor tăi”

Peker continuă să-și sfideze fostul aliat de bază, Suleyman Soylu, ministrul de interne, care este una dintre țintele și șantajele mafiotului prin intermediul filmulețele lor.

”Soylu mă chema să dau socoteală în fața justiției turce. Soylu şi Agar au contingent la cadrele judiciare. După epurările din aparatul de stat, ambii au băgat la sistemul de drept oamenii lor. În această perioadă, sute de avocați au fost primiți pe postul de procuror şi judecător. Ei fost puşi la combatera cu terorism şi grupări infracționale, fără să aibă un an de experiență. În aceasta situație de ce şi cui să-i dau socoteală? Oamenii lor? Şi ei vor exercita dreptul?„ afirmă mafiotul.

Astfel, fostul prieten a lui Soylu afirmă faptul că sistemul justiție este unul controlat de stat. După situația explicată de Sedat Peker, aproape un milion de persoane care au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, iar peste 100.000 de adepți ai Mișcării Gulen, date oferite chiar de ministrul de interne, sunt un rezultat al dorințelor capetelor care conduc, ci nu a aplicării codurilor juridice.

În primele șase videoclipuri, Sedat Peker nu a dezvăluit nimic despre președintele turc, Recep Erdogan, chiar i-a arătat respectul.

Sedat Peker, care postează din Dubai filmările cu declarații șocante, în călătoriile sale, urmate de fuga din Turcia, a trecut și prin România și Ucraina unde s-a ocupat de afaceri. În ultima ședere a fost Macedonia și a fost deportat în ianuarie 2021.

Suheila Ismail/București

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să-i reducă la tăcere”.