sâmbătă, iulie 24, 2021

Poliția turcă a dispersat un protest studențesc după ce a confundat muzica spaniolă cu cea kurdă. Tinerii au folosit coloana sonoră a serialului Narcos

ankara (1)Poliția a dispersat agresiv, miercuri, un miting al studenților din Ankara, care protestau în campus împotriva excluderii pe criterii politice a tot mai mulți profesori. Oamenii de ordine nu au intervenit până când nu au auzit „muzică kurdă”, care s-a dovedit apoi a fi coloana sonoră a unui serial TV american, anunță RT.com.

Polițiștii, nefamiliari cu popularul serial de pe Netflix, Narcos, pe care studeníi l-au folosit ca background al protestului, au crezut că melodia cu civinte neinteligibile poate conține propagandă kurdă, potrivit cotidianului turc BirGun. După ce au fost interogați de polițiști cu privire la alegerea lor muzicală, studenții au negat acuzațiile de propagandă, explicându-le că piesa e de fapt în spaniolă.

Profesorii excluși din universitate într-una din cele mai recente epurări de la Ankara, au luat și ei parte la acțiunea de altfel pașnică de protest, unde participanții au cântat, au dansat, au vândut produse de patiserie. Banii colectați la evenimentul care a inclus și o licitație cu obiecte ale profesorilor concediați, au fost donați pentru Uniunea Lucrătorilor din Educație și Cercetare, o organizație de stânga a dascălilor, una din cele mai mari din Turcia.

Evenimentul nu a mers cum s-a anticipat deoarece poliția a venit la fața locului și a ordonat eliberarea zonei, invocând un ordin al rectorului universității, dar pe care au refuzat să îl prezinte studenților. Protestatarii nu s-au sinchisit să plece până când incidentul cu muzica kurdă a escaladat situația. Poliția a dispersat mulțimea, rupând bannerele și baloanele care decorau zona.

După ce au trebuit să părăsească zona, protestul-petrecere a continuat la cantina universității unde au continuat să cânte și să danseze.

Universitatea din Ankara a fost puternic lovită de recentele decrete ale stării de urgență prin care 330 de cadre academice au fost îndepărtate din posturile lor. Potrivit ziarului BirGun, Facultatea de Comunicare a Universității din Ankara a pierdut 16 profesori și se află în imposibilitatea de a mai funcționa în parametri optimi.

Starea de urgență a fost introdusă pentru prima oară pe 15 iulie anul trecut, iar de atunci a mai fost decretată în câteva rânduri, ultima fiind anunțată până pe 20 aprilie.

ankara (4) ankara (3)

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

Turcia: Mama unui copil cu nevoi speciale a fost reținută

Turcia: Mama unui copil cu nevoi speciale a fost reținută

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

Povestea emoționantă a unei familii reunite în Istanbul

Un bărbat care locuiește în Turcia s-a reunit cu fiica care locuiește în Liban, după 12 ani , în Istanbul, conform Hurriyet...

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor...

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist