miercuri, aprilie 14, 2021

Poliția turcă a dispersat un protest studențesc după ce a confundat muzica spaniolă cu cea kurdă. Tinerii au folosit coloana sonoră a serialului Narcos

ankara (1)Poliția a dispersat agresiv, miercuri, un miting al studenților din Ankara, care protestau în campus împotriva excluderii pe criterii politice a tot mai mulți profesori. Oamenii de ordine nu au intervenit până când nu au auzit „muzică kurdă”, care s-a dovedit apoi a fi coloana sonoră a unui serial TV american, anunță RT.com.

Polițiștii, nefamiliari cu popularul serial de pe Netflix, Narcos, pe care studeníi l-au folosit ca background al protestului, au crezut că melodia cu civinte neinteligibile poate conține propagandă kurdă, potrivit cotidianului turc BirGun. După ce au fost interogați de polițiști cu privire la alegerea lor muzicală, studenții au negat acuzațiile de propagandă, explicându-le că piesa e de fapt în spaniolă.

Profesorii excluși din universitate într-una din cele mai recente epurări de la Ankara, au luat și ei parte la acțiunea de altfel pașnică de protest, unde participanții au cântat, au dansat, au vândut produse de patiserie. Banii colectați la evenimentul care a inclus și o licitație cu obiecte ale profesorilor concediați, au fost donați pentru Uniunea Lucrătorilor din Educație și Cercetare, o organizație de stânga a dascălilor, una din cele mai mari din Turcia.

Evenimentul nu a mers cum s-a anticipat deoarece poliția a venit la fața locului și a ordonat eliberarea zonei, invocând un ordin al rectorului universității, dar pe care au refuzat să îl prezinte studenților. Protestatarii nu s-au sinchisit să plece până când incidentul cu muzica kurdă a escaladat situația. Poliția a dispersat mulțimea, rupând bannerele și baloanele care decorau zona.

După ce au trebuit să părăsească zona, protestul-petrecere a continuat la cantina universității unde au continuat să cânte și să danseze.

Universitatea din Ankara a fost puternic lovită de recentele decrete ale stării de urgență prin care 330 de cadre academice au fost îndepărtate din posturile lor. Potrivit ziarului BirGun, Facultatea de Comunicare a Universității din Ankara a pierdut 16 profesori și se află în imposibilitatea de a mai funcționa în parametri optimi.

Starea de urgență a fost introdusă pentru prima oară pe 15 iulie anul trecut, iar de atunci a mai fost decretată în câteva rânduri, ultima fiind anunțată până pe 20 aprilie.

ankara (4) ankara (3)

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția...

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Basketbalistul turc, Enes Kanter a făcut doborât două recorduri la NBA

Baschetbalistul turc, Enes Kanter a făcut istorie pentru Portland Trail Blazers în victoria echipei 118-103 asupra Detroit Pistons, conform fansided.com

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news