vineri, aprilie 19, 2024

Poliția turcă a dispersat un protest studențesc după ce a confundat muzica spaniolă cu cea kurdă. Tinerii au folosit coloana sonoră a serialului Narcos

ankara (1)Poliția a dispersat agresiv, miercuri, un miting al studenților din Ankara, care protestau în campus împotriva excluderii pe criterii politice a tot mai mulți profesori. Oamenii de ordine nu au intervenit până când nu au auzit „muzică kurdă”, care s-a dovedit apoi a fi coloana sonoră a unui serial TV american, anunță RT.com.

Polițiștii, nefamiliari cu popularul serial de pe Netflix, Narcos, pe care studeníi l-au folosit ca background al protestului, au crezut că melodia cu civinte neinteligibile poate conține propagandă kurdă, potrivit cotidianului turc BirGun. După ce au fost interogați de polițiști cu privire la alegerea lor muzicală, studenții au negat acuzațiile de propagandă, explicându-le că piesa e de fapt în spaniolă.

Profesorii excluși din universitate într-una din cele mai recente epurări de la Ankara, au luat și ei parte la acțiunea de altfel pașnică de protest, unde participanții au cântat, au dansat, au vândut produse de patiserie. Banii colectați la evenimentul care a inclus și o licitație cu obiecte ale profesorilor concediați, au fost donați pentru Uniunea Lucrătorilor din Educație și Cercetare, o organizație de stânga a dascălilor, una din cele mai mari din Turcia.

Evenimentul nu a mers cum s-a anticipat deoarece poliția a venit la fața locului și a ordonat eliberarea zonei, invocând un ordin al rectorului universității, dar pe care au refuzat să îl prezinte studenților. Protestatarii nu s-au sinchisit să plece până când incidentul cu muzica kurdă a escaladat situația. Poliția a dispersat mulțimea, rupând bannerele și baloanele care decorau zona.

După ce au trebuit să părăsească zona, protestul-petrecere a continuat la cantina universității unde au continuat să cânte și să danseze.

Universitatea din Ankara a fost puternic lovită de recentele decrete ale stării de urgență prin care 330 de cadre academice au fost îndepărtate din posturile lor. Potrivit ziarului BirGun, Facultatea de Comunicare a Universității din Ankara a pierdut 16 profesori și se află în imposibilitatea de a mai funcționa în parametri optimi.

Starea de urgență a fost introdusă pentru prima oară pe 15 iulie anul trecut, iar de atunci a mai fost decretată în câteva rânduri, ultima fiind anunțată până pe 20 aprilie.

ankara (4) ankara (3)

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.