duminică, aprilie 10, 2022

Poliția turcă a dispersat un protest studențesc după ce a confundat muzica spaniolă cu cea kurdă. Tinerii au folosit coloana sonoră a serialului Narcos

ankara (1)Poliția a dispersat agresiv, miercuri, un miting al studenților din Ankara, care protestau în campus împotriva excluderii pe criterii politice a tot mai mulți profesori. Oamenii de ordine nu au intervenit până când nu au auzit „muzică kurdă”, care s-a dovedit apoi a fi coloana sonoră a unui serial TV american, anunță RT.com.

Polițiștii, nefamiliari cu popularul serial de pe Netflix, Narcos, pe care studeníi l-au folosit ca background al protestului, au crezut că melodia cu civinte neinteligibile poate conține propagandă kurdă, potrivit cotidianului turc BirGun. După ce au fost interogați de polițiști cu privire la alegerea lor muzicală, studenții au negat acuzațiile de propagandă, explicându-le că piesa e de fapt în spaniolă.

Profesorii excluși din universitate într-una din cele mai recente epurări de la Ankara, au luat și ei parte la acțiunea de altfel pașnică de protest, unde participanții au cântat, au dansat, au vândut produse de patiserie. Banii colectați la evenimentul care a inclus și o licitație cu obiecte ale profesorilor concediați, au fost donați pentru Uniunea Lucrătorilor din Educație și Cercetare, o organizație de stânga a dascălilor, una din cele mai mari din Turcia.

Evenimentul nu a mers cum s-a anticipat deoarece poliția a venit la fața locului și a ordonat eliberarea zonei, invocând un ordin al rectorului universității, dar pe care au refuzat să îl prezinte studenților. Protestatarii nu s-au sinchisit să plece până când incidentul cu muzica kurdă a escaladat situația. Poliția a dispersat mulțimea, rupând bannerele și baloanele care decorau zona.

După ce au trebuit să părăsească zona, protestul-petrecere a continuat la cantina universității unde au continuat să cânte și să danseze.

Universitatea din Ankara a fost puternic lovită de recentele decrete ale stării de urgență prin care 330 de cadre academice au fost îndepărtate din posturile lor. Potrivit ziarului BirGun, Facultatea de Comunicare a Universității din Ankara a pierdut 16 profesori și se află în imposibilitatea de a mai funcționa în parametri optimi.

Starea de urgență a fost introdusă pentru prima oară pe 15 iulie anul trecut, iar de atunci a mai fost decretată în câteva rânduri, ultima fiind anunțată până pe 20 aprilie.

ankara (4) ankara (3)

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca