Zaman Romania

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană a găsit muniții active și o posibilă list cu viitoare victime, într-un hotel din provincia de vest, Düsseldorf, unde s-a cazat un turc în vârstă de 40 de ani, anterior arestat, potrivit informațiilor SPIEGEL.

O descoperire a ceea ce părea exploziv într-una dintre camerele hotelului au alertat autoritățile germane de securitate. 

Grupurile de lucru speciale au căutat, vineri, ore întregi în hotelul, din cartierul Düsseldorf, din Oberbilk. Străzile din jur erau înconjurate pe rază mare .O mașină blindată urcase către obiectiv. Aproximativ 550 de oaspeți au trebuit să părăsească hotelul.

În urma anchetei, s-a găsit o armă și cantități considerabile de muniție activă asupra unui client  al hotelului care fusese arestat, ci și documente cu numele susținătorilor Mișcării Gülen și cu alte informații personale.

Mișcarea Gülen este persecutată de guvernul turc ca organizație teroristă. Fondatorul său, predicatorul Fethullah Gülen, a fost cândva un confident al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan. De ani de zile, Turcia a cerut în mod repetat autorităților germane să ia măsuri împotriva susținătorilor Gülen despre care se presupune că s-ar afla în Germania.

„Lista de execuție”

Ministerul de Interne german a declarat că va continua să examineze posibila existență a unei presupuse „liste de execuție” care vizează jurnaliștii turci care au criticat președintele turc Recep Tayyip Erdogan și guvernul său, conform Balkan Insight.

De asemenea, Federația Germană a Jurnaliștilor, DJV a anunțat că sursele din cadrul poliției germane au confirmat existența a unei liste de execuție care vizează 55 de jurnaliști turci.

„Există o serie de amenințări și atacuri împotriva jurnaliștilor exilați din Turcia care locuiesc în Germania”, a declarat, sâmbătă, președintele DJV, Frank Uberall.

Germania a devenit casa multor jurnaliști turci critici de când Erdogan și-a intensificat represiunea împotriva oponenților săi în urma unei tentative de lovitură de stat eșuate în 2016.

Mai multe instituții mass-media turcești s-au mutat, de asemenea, în Germania pentru a-și continua operațiunile și a evita presiunile.

Potrivit organizației Reporters Without Borders, peste 200 de jurnaliști și lucrători în mass-media au fost închiși în Turcia în ultimii cinci ani.