luni, octombrie 2, 2023

Poliția din Istanbul atacă din nou! „Mamele de sâmbătă” reținute din cauza unei declarații de presă

Poliția din Istanbul a atacat, pe 15 aprilie, membri ai inițiativei civile „Saturday Mothers”pentru că au vrut să facă o declarație de presă în Piața Galatasaray, din Taksim, conform Gazete Duvar.

În ciuda deciziei Curții Constituționale conform căreia interzicerea întâlnirilor „Mamelor de sâmbătă” este „neconstituțională”, poliția a reținut cel puțin 12 persoane și le-au aruncat în mașină de poliție.

Activiștii au plasat fotografiile celor dragi decedați pe geamurile mașinii și au făcut un semn de victorie.

După detenții, deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP) Istanbul, Musa Piroğlu a venit în Piața Galatasaray și a reamintit decizia Curții Constituționale.

„A face o declarație de presă este dreptul de bază al fiecăruia, iar acest drept este călcat în picioare. Toată lumea ar trebui să știe că răpirile au loc și astăzi. Recent, omul de afaceri kurd, Zeki Oğuz a fost reținut și a dispărut. Mai multe persoane sunt încă dispărute”, afirmă Piroğlu.

Declarația de presă care nu a fost lăsată să fie citită de „Mamele de sâmbătă” este următoarea:

„Suntem aici ca apărători ai drepturilor omului și familiile celor care nu s-au întors după ce au fost reținuți de forțele de securitate. De ani de zile strigăm în Piața Galatasaray și spunem că îi vrem pe cei dispăruți înapoi și vrem dreptate.

„Primariatul trebuie să ridice interdicția din Piața Galatasaray. Este responsabilitatea constituțională a biroului guvernatorului districtual să pună imediat în aplicare decizia Curții Constituționale. Anunțăm încă o dată în cea de-a 942-a săptămână. Nu ne vom opri niciodată să strigăm: Unde sunt dispăruții noștri?”

În cea de-a 700-a întâlnire din 2018, poliția a atacat membrii grupului și a reținut 46 de persoane. De atunci, autoritățile nu permit grupului să se adune în Piața Galatasaray, iar în piață a fost staționată o baridă permanentă de poliție cu forțe de securitate puternic armate.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.