marți, iulie 16, 2024

ONU:„Criza umanitară persistentă”. 441 de decese a migranților în centrul Mediteranei în ultimele 3 luni

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a documentat 441 decese a imigranților din centrul Mediteranei în primul trimestru al anului 2023.

Potrivit Proiectului Migranți Dispăruți al OIM, peste 20.000 de migranți au murit pe ruta centrală a Mediteranei din 2014, perioada ianuarie-martie 2023 fiind cel mai mortal prim trimestru înregistrat din 2017.

„Criza umanitară persistentă din centrul Mediteranei este intolerabilă. Statele trebuie să răspundă. Întârzierile și lacunele în SAR conduse de stat [operațiunile de căutare și salvare] costă vieți omenești. Cu peste 20.000 decese înregistrate pe această rută din 2014, mă tem că aceste decese s-au normalizat”, susține directorul general al OIM, António Vitori.

Peste 20.000 decese înregistrate din 201.

Întârzierile în salvările conduse de stat pe ruta centrală a Mediteranei au fost un factor în cel puțin șase incidente din acest an care au dus la moartea a cel puțin 127 de persoane.

„Lipsa completă a răspunsului la o șaptelea caz a dus la moartea a cel puțin 73 de migranți”, se arată în comunicat.

În februarie, zeci de migranți au murit în urma unui tragic naufragiu în largul coastei libiei. Barca care transporta 80 de persoane a plecat din Qasr al-Akhyar, la aproximativ 75 de kilometri est de capitala, Tripoli, și se îndreptă spre Europa.

Proiectul Migranților Dispăruți investighează, de asemenea, mai multe rapoarte de epave invizibile, cazuri în care bărci sunt date dispărute, în care nu există înregistrări ale supraviețuitorilor.

Potrivit proiectului, soarta a peste 300 de persoane aflate la bordul acestor nave rămâne neclară.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.