joi, aprilie 25, 2024

ONU:„Criza umanitară persistentă”. 441 de decese a migranților în centrul Mediteranei în ultimele 3 luni

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a documentat 441 decese a imigranților din centrul Mediteranei în primul trimestru al anului 2023.

Potrivit Proiectului Migranți Dispăruți al OIM, peste 20.000 de migranți au murit pe ruta centrală a Mediteranei din 2014, perioada ianuarie-martie 2023 fiind cel mai mortal prim trimestru înregistrat din 2017.

„Criza umanitară persistentă din centrul Mediteranei este intolerabilă. Statele trebuie să răspundă. Întârzierile și lacunele în SAR conduse de stat [operațiunile de căutare și salvare] costă vieți omenești. Cu peste 20.000 decese înregistrate pe această rută din 2014, mă tem că aceste decese s-au normalizat”, susține directorul general al OIM, António Vitori.

Peste 20.000 decese înregistrate din 201.

Întârzierile în salvările conduse de stat pe ruta centrală a Mediteranei au fost un factor în cel puțin șase incidente din acest an care au dus la moartea a cel puțin 127 de persoane.

„Lipsa completă a răspunsului la o șaptelea caz a dus la moartea a cel puțin 73 de migranți”, se arată în comunicat.

În februarie, zeci de migranți au murit în urma unui tragic naufragiu în largul coastei libiei. Barca care transporta 80 de persoane a plecat din Qasr al-Akhyar, la aproximativ 75 de kilometri est de capitala, Tripoli, și se îndreptă spre Europa.

Proiectul Migranților Dispăruți investighează, de asemenea, mai multe rapoarte de epave invizibile, cazuri în care bărci sunt date dispărute, în care nu există înregistrări ale supraviețuitorilor.

Potrivit proiectului, soarta a peste 300 de persoane aflate la bordul acestor nave rămâne neclară.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org