joi, aprilie 25, 2024

PLANURILE LUI ERDOGAN PRIVIND ZONA DE LA EST DE EUFRAT, ÎN TERITORIU SIRIAN

Turcia va acţiona la est de râul Eufrat în Siria şi va impune zone de securitate aşa cum a făcut şi în nord-vestul acestei ţări, a spus preşedintele Recep Tayyip Erdogan, conform unor comentarii apărute luni în mass-media turce, relatează Reuters.

La începutul acestui an, Turcia a desfăşurat o operaţiune militară pentru a prelua controlul asupra regiunii Afrin din Siria de la miliţiile kurde siriene YPG, pe care Ankara le consideră organizaţie teroristă. YPG controlează de asemenea regiunea siriană de la est de Eufrat.

„Cu voia lui Dumnezeu, în perioada următoare vom spori numărul zonelor de securitate din Siria, care să cuprindă şi regiunea de la est de Eufrat”, a spus Erdogan într-un discurs în timpul unei vizite la New York.

Înainte de operaţiunea Afrin, Turcia a desfăşurat de asemenea o operaţiune transfrontalieră numită Scutul Eufrat, care a avut ca ţintă atât YPG, cât şi luptătorii Statului Islamic la est de Afrin.

După încheierea operaţiunii Scutul Eufrat la începutul lui 2017, Turcia a introdus sisteme locale de guvernanţă în porţiunea de teren aflată sub controlul său şi protejată de forţele turce. Ankara a făcut acelaşi lucru în Afrin.

Erdogan a mai atenţionat în trecut că Turcia ar putea desfăşura operaţiuni militare împotriva miliţiilor YPG de-a lungul frontierei siriene şi, dacă va fi necesar, în nordul Irakului.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org