luni, octombrie 2, 2023

Plângere penală împotriva a 18 rapperi după lansarea unei melodii care abordează probleme actuale din Turcia

Un cetățean turc a făcut o plângere penală împotriva a 18 rapperi care cântă piesa „Susamam” (Nu pot să tac), textul  făcând referire la cele mai acute probleme ale Turciei actuale, conform bianet.org

O persoană tulburată de versurile melodiei a făcut apel la Parchetul din İstanbul și a depus o plângere penală împotriva autorilor melodiei de 15 minute, care critică vehement aspecte ale problemelor actuale din Turcia, precum corupția, faptul că violențele au ajuns un fapt comun, opresiunea politică, violența împotriva femeilor și urbanizarea neplanificată. 

Unul dintre rapperi a părăsit proiectul din cauza presiunilor politice

Rapperul Defkhan, care cântă partea „dor de casă” a piesei, a anunțat pe Twitter că a părăsit proiectul:

„Bună, prieteni … Aș dori să indic faptul că am părăsit proiectul din cauza  impulsului politic pe care l-a câștigat melodia numită Susamam. Motivul pentru care am făcut anunțul atât de târziu este că nu vreau să o transform într-un spectacol personal și datorită respectului și iubirii mele profunde pe care le simt pentru voi. „, a postat aceasta pe contul său de Twiiter.

Cântată de 18 rapperi, și anume Șanıșer, Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Șenel și Kamufle, melodia “Susamam” a fost distribuit pe YouTube, iar în doar 24 de ore a făcut 11 milioane de vizualizări.



Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.