luni, noiembrie 11, 2024

„Peregrin în centrul lumii„ carte de Vasile Andru

A fost unul din cei mai interesanţi şi mai netipici autori români.

A cutreierat lumea pe cont propriu şi a întâlnit mari oameni ai credinţei şi spiritualităţii. A scris năvalnic şi a publicat pe măsură. Iată că acum, după prematura sa dispariţie, soţia autorului încredinţează opera lui unei edituri curajoase:Editura Herald şi poetul Sorin Lucaci se lansează el însuşi într-o campanie excepţională de promovare a literaturii nepereche scrise de Vasile Andru.

Amintire din călătoriile excepţionale făcute de autor. Vasile Andru primit de Dalai Lama

Fişa sa biobibliografică este pe cât de plină, pe atât de fascinantă căci: „Era renumit atât ca prozator, o figură oarecum excentrică a optzecismului, cât şi ca „maestru spiritual“, „iniţiat“, popularizator de yoga şi al isihasmului. Avea 74 de ani. Vasile Andru (pseudonimul literar al lui Vasile Andrucovici; n. 22 mai 1942, Bahrineşti, judeţul Rădăuţi, România, aflat astăzi în Ucraina – d. 21 octombrie 2016, Bucureşti) a fost un prozator, teoretician şi eseist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1975,născut la 22 mai 1942, în satul Bahrineşti, aflat din 1944 în Nordul Bucovinei, an în care familia Andrucovici trece clandestin frontiera, stabilindu-se în satul Muşeniţa, aflat astăzi în judeţul Suceava. Numele său real este Vasile Andrucovici. Părinţii săi, Teodor Andrucovici şi Ecaterina (n. Păun), erau agricultori. A făcut şcoala elementară la Muşeniţa şi Baineţ (1949-1956), liceul la Siret (1956-1958) şi la Rădăuţi (1958-1960) Facultatea de Filologie, secţia franceză-română, a Universităţii din Iaşi (1960-1965). a fost profesor la Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava (1965-1967) , apoi asistent la Institutul Pedagogic din Suceava (1967-1974). S-a consacrat practicii sapienţiale şi cercetării procedeului filocalic „oratio mentis” – rugăciunea minţii – încă din anii ’70. A făcut stagii de documentare antropologică la Roma,la Paris şi călătorii de studii în India cu bursa Sivananda (1992, 1996). Centrul Sivananda din Trivandrum-India i-a conferit titlul de master în filosofia Vedanta. A participat la simpozioane de istoria religiilor la Paris, Mount Abu, Kottayam, Loano. A călătorit la Muntele Athos şi în Tibet. Din 2001 a făcut parte din Juriul internaţional „Balkanika” pentru promovarea culturii est-europene.”

Sorin Lucaci: un poet îndrăgostit de editarea de carte. Editura HERALD publică opera completă a scriitorului Vasile Andru.

Am avut prilejul să îi evoc fulgurant personalitatea complexă, în rubrica mea „Cartea săptămânii” a TVR1 (emisiunea Convieţuiri ,producători

Mihai Alexandrescu si Anca Marchidan, emisiune înfrumuseţată de calda prezentare făcută de Camelia Văcaru din 1 martie 2017 ) şi i-am prezentat cartea recent apărută „Peregrin în centrul lumii”, fascinantă călătorie în lumea depărtată şi în lumea noastră interioară, spirituală.

generic andru

Vasile Andru a publicat 30 de volume, în majoritate romane şi nuvele, dar şi cărţi de spiritualitate, jurnale sapienţiale, „reverii antropologice” (cum îşi califica el însuşi volumul „Viaţă şi semn”).

Opera sa a fost tradusă în multe limbi de circulaţie şi a rămas în sufletul cititorilor, mai cu seamă a acelora pentru care înţelepciunea şi credinţa le sunt reazem.

Clepatra Lorinţiu

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.