sâmbătă, aprilie 20, 2024

„Pedespe europene” aplicate Ungariei

Parlamentul European (PE) a votat miercuri în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru „încălcarea gravă a valorilor” europene, informează MTI și EFE. Invocarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona ar putea duce la pierderea de către Ungaria a dreptului la vot în cadrul reuniunilor Consiliului Uniunii Europene.

„Situația actuală din Ungaria constituie un risc clar de încălcare gravă a valorilor stipulate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene și justifică declanșarea procedurii prevăzute de Articolul 7”

 

Eurodeputații au aprobat o rezoluție propusă de liberali, social-democrați și stânga radicală potrivit căreia „situația actuală din Ungaria constituie un risc clar de încălcare gravă a valorilor stipulate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene și justifică declanșarea procedurii prevăzute de Articolul 7”. Eurodeputații constată o „deteriorare gravă a statului de drept și democrației” în Ungaria și subliniază că „legile controversate trebuie suspendate sau retrase”.

Rezoluția a fost aprobată cu 393 voturi pentru, 221 împotrivă și 64 de abțineri. Documentul nu a fost sprijinit de Partidul Popular European, de care aparține formațiunea Fidesz a premierului ungar Viktor Orban.

Comisia PE pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne urmează să elaboreze un raport cu privire la Ungaria, după care PE va decide prin vot asupra lansării primelor măsuri ale Articolului 7, notează MTI.

La finele lui aprilie, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu controversata lege privind universitățile, care amenință să ducă la închiderea Universității Central Europene (CEU), finanțată de miliardarul american George Soros. Scrisoarea de punere în întârziere trimisă guvernului constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană și care ar putea duce la final la sancțiuni financiare dure când o țară nu respectă legislația Uniunii Europene.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.