joi, martie 28, 2024

Pe repede, înainte: ce vor face americanii în privinţa luptei cu Statul Islamic

Militarii americani au 30 de zile să prezinte un plan pentru înfrângerea Statului Islamic. Mulţi oficiali au îndoieli referitor la viitorul situaţiei.

Președintele american Donald Trump a semnat sâmbătă un ordin către șefii de stat major interarme prin care le cere să prezinte în termen de 30 de zile un plan pentru înfrân gerea Statului Islamic (SI), transmite Reuters.

FOTO2 General_Barno
„Am mai fost pe calea asta și nu cred că poporul american este entuziasmat de idee”, a declarat generalul în retragere David Barno, fost comandant al forțelor SUA din Afganistan, acum profesor la American University din Washington.

Ca urmare a ordinului, Pentagonul (Departamentul Apărării Statelor Unite) va reconsidera probabil modalități mai agresive de utilizare a forței de lovire și a trupelor americane, apreciază agenția citată.Sub rezerva anonimatului, oficialități americane și-au exprimat îndoiala că militarii vor pleda pentru o modificare radicală a strategiei elaborate sub președintele Barack Obama, adaugă Reuters. Abordarea actuală se bazează pe forțele locale pentru majoritatea luptelor — și implicit a pierderilor — în conflictele din Siria și Irak.La semnarea ordinului, în Biroul Oval al Casei Albe, Trump s-a arătat încrezăt or: „Va avea mare succes”.Victoria asupra SI a fost una din temele principale ale campaniei electorale a președintelui, dar el nu a precizat niciodată detaliile unui plan în acest sens, reamintește Reuters.

Potrivit Reuters, oficialii militari americani au recunoscut de multă vreme că SI ar putea fi învins mai repede dacă SUA ar folosi propriile trupe în locul combatanților locali. Victoria ar costa însă viețile mai multor soldați americani, iar în ultimă instanță nu ar duce la o soluționare de durată a conflictelor alimentate de motivații etnice, religioase și politice în cadrul unor națiuni cu sentimente puternic antiamericane.

Nici secretarul apărării, James Mattis, care a pledat pentru o abordare mai viguroasă a luptei împotriva SI, nu a precizat modalitățile.

„Am mai fost pe calea asta și nu cred că poporul american este entuziasmat de idee”, a declarat generalul în retragere David Barno, fost comandant al forțelor SUA din Afganistan, acum profesor la American University din Washington.

În prezent, în Siria și Iraq sunt desfășurate efective americane sub 6.000 de militari, iar Pentagonul ar putea cere forțe suplimentare, afirmă experții consultați de Reuters. Ei cred că mai degrabă se va recurge la mai multe elicoptere de atac, lovituri aeriene și tehnică de artilerie. De asemenea, militarii ar putea cere mai multă autoritate în privința deciziilor tactice.Administrația Obama a fost criticată pentru implicarea prea mare în detaliile campaniilor din Irak, Siria și Afganistan.

 

 

 

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.