vineri, mai 10, 2024

Pe agenda întâlnirii preşedinţilor Franţei şi României .

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, marți, împreună cu omologul său francez, Francois Hollande, Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele.

„Încrederea economică de care se bucură astăzi România se reflectă consistent în dinamica investițiilor străine directe, care au crescut cu circa 23% în prima jumătate a anului. Există toate premisele ca trendul să continue și în anii următori, odată ce mediul de afaceri va câștiga și mai multă atractivitate și predictibilitate. România este și va rămâne competitivă din punct de vedere fiscal, ceea ce face bine atât întreprinzătorilor români, cât și investițiilor străine. Vrem să reducem în continuare birocrația, vom extinde transparența și calitatea instituțională pentru mediul de afaceri. Vrem să facem tot ceea ce se poate ca să gestionăm inteligent atuurile noastre, cum sunt calitatea forței de muncă și potențialul de inovare”, a declarat Iohannis, la forumul economic „Parteneriatele franco-române de viitor”, unde a participat alături de președintele Franței, Francois Hollande, aflat în vizită de stat în România.

Preşedintele Hollande a subliniat : „Franţa şi Romania, graţie cercetatorilor şi intreprinderilor care îi însoţesc, pot sa implementeze laserul cel mai puternic din lume. Putem să fim mandri! Cine ar fi spus acum câteva zeci de ani că Franta şi Romania ar putea fi lideri în acest domeniu? Datorăm acest lucru dezvoltării şi încrederii reciproce.”

Șeful statului român a precizat că în 2015 valoarea comerțului româno-francez a depășit 7 miliarde de euro, cu exporturi românești de 3,7 miliarde și importuri în jur de 3,5 miliarde. De asemenea, el a arătat că, în planul investițiilor în România, Franța este pe unul dintre locurile fruntașe, cu investiții directe de peste 7 miliarde de euro.

Hollande, la finalul întâlnirii cu Iohannis: Problema romilor – o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate”.

Klaus Iohannis a mai spus că este de dorit extinderea colaborării dintre cele două state în domeniul industriei auto, aeronautice, dar și de apărare, în domeniul nuclear, dar și în cel energetic, în general. „Statul român este foarte atent la stimulentele care animă investițiile străine, la calitatea instituțională a mediului de afaceri. Sunt deci încrezător că acesta este contextul în care putem păși pe o nouă treaptă de dezvoltare a cooperării româno-franceze”, a punctat președintele. În opinia sa, ceea ce au realizat România și Franța în ultimii 25 de ani pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale reprezintă motive de satisfacție.

Discuțiile dintre președinții Francois Hollande și Klaus Iohannis au vizat, marți, și problema romilor, șeful statului francez afirmând, în conferința de presă comună de la Palatul Cotroceni, că gestionarea acestei probleme reprezintă „o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate”.

„Împreună cu președintele Iohannis am abordat și chestiunea romilor, care acum câțiva ani a avut consecințe politice în Franța. Această chestiune, din 2012 încoace, a fost abordată și s-au

găsit răspunsuri de o parte și de cealaltă pentru a putea controla deplasarea populațiilor, să ne putem asigura întoarcerea unor populații, și în România — sprijinul luptei împotriva sărăciei, pentru a ne asigura cu toții că aceste populații au condiții de trai decente în țara lor”, a declarat președintele francez.

El a adăugat că autoritățile trebuie să facă eforturi pentru ca acest subiect social să nu devină un instrument în discursurile xenofobe.

„Este o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate și trebuie să evităm ca aceste subiecte să fie folosite în slujba xenofobiei”, a spus Francois Hollande.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.