miercuri, septembrie 18, 2024

Pe agenda întâlnirii preşedinţilor Franţei şi României .

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, marți, împreună cu omologul său francez, Francois Hollande, Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” de la Măgurele.

„Încrederea economică de care se bucură astăzi România se reflectă consistent în dinamica investițiilor străine directe, care au crescut cu circa 23% în prima jumătate a anului. Există toate premisele ca trendul să continue și în anii următori, odată ce mediul de afaceri va câștiga și mai multă atractivitate și predictibilitate. România este și va rămâne competitivă din punct de vedere fiscal, ceea ce face bine atât întreprinzătorilor români, cât și investițiilor străine. Vrem să reducem în continuare birocrația, vom extinde transparența și calitatea instituțională pentru mediul de afaceri. Vrem să facem tot ceea ce se poate ca să gestionăm inteligent atuurile noastre, cum sunt calitatea forței de muncă și potențialul de inovare”, a declarat Iohannis, la forumul economic „Parteneriatele franco-române de viitor”, unde a participat alături de președintele Franței, Francois Hollande, aflat în vizită de stat în România.

Preşedintele Hollande a subliniat : „Franţa şi Romania, graţie cercetatorilor şi intreprinderilor care îi însoţesc, pot sa implementeze laserul cel mai puternic din lume. Putem să fim mandri! Cine ar fi spus acum câteva zeci de ani că Franta şi Romania ar putea fi lideri în acest domeniu? Datorăm acest lucru dezvoltării şi încrederii reciproce.”

Șeful statului român a precizat că în 2015 valoarea comerțului româno-francez a depășit 7 miliarde de euro, cu exporturi românești de 3,7 miliarde și importuri în jur de 3,5 miliarde. De asemenea, el a arătat că, în planul investițiilor în România, Franța este pe unul dintre locurile fruntașe, cu investiții directe de peste 7 miliarde de euro.

Hollande, la finalul întâlnirii cu Iohannis: Problema romilor – o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate”.

Klaus Iohannis a mai spus că este de dorit extinderea colaborării dintre cele două state în domeniul industriei auto, aeronautice, dar și de apărare, în domeniul nuclear, dar și în cel energetic, în general. „Statul român este foarte atent la stimulentele care animă investițiile străine, la calitatea instituțională a mediului de afaceri. Sunt deci încrezător că acesta este contextul în care putem păși pe o nouă treaptă de dezvoltare a cooperării româno-franceze”, a punctat președintele. În opinia sa, ceea ce au realizat România și Franța în ultimii 25 de ani pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale reprezintă motive de satisfacție.

Discuțiile dintre președinții Francois Hollande și Klaus Iohannis au vizat, marți, și problema romilor, șeful statului francez afirmând, în conferința de presă comună de la Palatul Cotroceni, că gestionarea acestei probleme reprezintă „o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate”.

„Împreună cu președintele Iohannis am abordat și chestiunea romilor, care acum câțiva ani a avut consecințe politice în Franța. Această chestiune, din 2012 încoace, a fost abordată și s-au

găsit răspunsuri de o parte și de cealaltă pentru a putea controla deplasarea populațiilor, să ne putem asigura întoarcerea unor populații, și în România — sprijinul luptei împotriva sărăciei, pentru a ne asigura cu toții că aceste populații au condiții de trai decente în țara lor”, a declarat președintele francez.

El a adăugat că autoritățile trebuie să facă eforturi pentru ca acest subiect social să nu devină un instrument în discursurile xenofobe.

„Este o chestiune de demnitate, responsabilitate, solidaritate și trebuie să evităm ca aceste subiecte să fie folosite în slujba xenofobiei”, a spus Francois Hollande.

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Miss Turcia 2024 a stârnit dezbateri aprinse: „Este un concurs de frumusețe, nu un concurs de favoritism”

În timp ce concursurile de frumusețe nu sunt străine de controverse, criticile îndreptate asupra apariției lui Idil Bilgen, o tânără de 24 de ani, absolventă a Universității Koç, din Turcia, au aprins discuții despre standardele societății de frumusețe, sexism și adevărata esență a frumuseții.

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.