joi, iulie 25, 2024

Paradoxurile realităţii: Manchester Arena:atac terorist . În acelaşi timp, la Viena , reuniunea OSCE pentru combaterea terorismului

Poliția britanică a anunțat că tratează ca pe un atac terorist o explozie produsă luni seara la sala de concerte Manchester Arena, la finalul unui concert al solistei americane Ariana Grande, transmit agențiile de presă internaționale.

Un bilanț actualizat al poliției confirmă că incidentul s-a soldat cu 19 morți și aproximativ 50 de răniți.

MAE român reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord: 0044 20 76029833; 0044 20 76027328;0044 20 76036694; 0044 20 76025193; 0044 20 7603 0572; 0044 20 7602 2065, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgență al misiunii diplomatice 0044 7738716335.

Premierul britanic Theresa May a condamnat „atacul terorist cumplit”, care a avut loc luni seara la Manchester, la ieșirea de la un concert din sala Arena Grande, atac soldat cu 19 morți și 50 de răniți, relatează AFP și Reuters. „Lucrăm să stabilim toate detaliile a ceea ce este tratat de poliție ca un atac terorist cumplit”, a subliniat Theresa May, exprimându-și simpatia pentru familiile victimelor.

În Franța, din partea guvernului francez, noul ministru de interne, Gerard Collomb, și-a exprimat „solidaritatea cu poporul britanic” într-un mesaj pe Twitter. „Gândurile mele se îndreaptă spre victime și familiile îndoliate”, a scris el.  Circa 500 de experți se reunesc la 23 mai 2017 la Hofburg Palace din Viena pentru lucrările conferinței anuale internaționale privind combaterea terorismului, organizată, timp de două zile, de președinția austriacă a Organizației pentru Cooperare și Securitate din Europa (OSCE) în cooperare cu Departamentul pentru Amenințări Transnaționale din cadrul OSCE, conform site-ului oficial al organizației http://www.osce.org.

Sesiunea de deschidere a celei de-a 23-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din Hamburg, Germania de Nord, 8 dec. 2016

Temele principale ale agendei conferinței, care va fi deschisă de ministrul austriac de externe Sebastian Kurz, vizează extremismul violent și radicalizarea care determină apariția terorismului, fiind considerate amenințări deopotrivă pentru statele membre ale organizației OSCE cât și pentru cele partenere.

După alocuțiunea ministrului austriac de externe, care exercită președinția organizației, sunt susținute discursuri de către comisarul european Julian King și de către ambasadorul bunăvoinței al ONU pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului cu Ființe Umane Nadia Murad. La dezbaterile conferinței mai participă Jan Jambon, vicepremierul și ministru de interne al Regatului Belgiei, ministrul pentru securitate al Bosniei-Herzegovina Dragan Mektic, reprezentantul special al OSCE care se ocupă de combaterea radicalizării și a extremismului violent Peter Neumann. Dezbaterile conferinței vor fi moderate de secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier.

Participanții la dezbaterile conferinței vor oferi perspective, printre altele, în ce privește experiențele naționale și cooperarea internațională în privința combaterii terorismului, bunele practici din spațiul OSCE privind strategiile de reabilitare și reintegrare, precum și în ce privește prevenirea radicalizării care conduce la terorism.

Deopotrivă, una din temele conferinței face referire la capacitatea tinerilor de a se implica în combaterea și prevenirea formelor de extremism și radicalizare violentă. Cu acest prilej, un grup de tineri prezintă decidenților prezenți la conferință un set de recomandări care au fost creionate în ultimele 12 luni cu prilejul unor evenimente organizate în Europa Occidentală, Balcanii de Vest și regiunea Marii Negre.

Conferința este organizată sub egida campaniei ”OSCE este unită pentru combaterea extremismului violent”, iar la o zi după conferință, la 25 mai 2017, este organizat de OSCE în același loc, la Palatul Hofburg, un eveniment pentru acei reprezentanți ai societății civile care participă la conferință

Sesiunea de deschidere a conferinței va fi transmisă, la ora locală 9.45-11.00, în direct pe portalul www.osce.org/live.

Organizarea conferinței are loc în conformitate cu deciziile adoptate de reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE, desfășurată la Hamburg la 8-9 decembrie 2016, care a stabilit că statele partenere ale OSCE trebuie să își intensifice eforturile pentru prevenirea și combaterea terorismului pentru a face din spațiul OSCE o zonă mai sigură. Cu acel prilej au fost adoptate două documente, care fac trimitere la rolul Cartei ONU, la prevederile dreptului internațional în materie, la rezoluțiile specifice ale Consiliului de Securitate în ce privește combaterea și prevenirea terorismului, cerând deopotrivă adoptarea unor măsuri specifice pentru protejarea oamenilor împotriva actelor teroriste. Precedenta conferință anuală a OSCE dedicată combaterii terorismului a fost organizată la 31 mai-1 iunie 2016 la Berlin, în cadrul președinției germane a OSCE.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.