marți, aprilie 23, 2024

Pământul trebuie să aparțină țăranilor! Proteste franceze împotriva vânzărilor de pământ agricol

Veniţi din toate colţurile Franţei cu tractoare şi fumigene, peste o sută de fermieri au ocupat miercuri o parcelă de teren deţinută de investitori chinezi în regiunea Indre, din centrul Franţei, pentru a protesta faţă de speculaţiile cu terenurile arabile franceze, transmite AFP.

În anul 2016, consorţiul chinez Hongyang a cumpărat o suprafaţă de 1.700 de hectare în regiunea Indre, unde produce grâu destinat pieţei mondiale.Miercuri însă, cei peste 100 de fermieri francezi au semănat secară pe parcela ocupată, un gest simbolic care demonstrează dorinţa de „a reda terenurile ţăranilor”.

http://video.lefigaro.fr/figaro/video/indre-manifestation-contre-le-rachat-de-terres-par-les-chinois/5828373658001/

„Terenul este pentru a asigura mijloacele de existenţă ale familiilor fermierilor şi pentru a produce hrană. Noii proprietari au venit aici pentru a face profit, pentru a speculaţii bursiere pe produse agricole şi să acapareze terenuri”, a declarat Laurent Pinatel, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Confederation paysanne.

foto 2 manifestatiii
Cei peste 100 de fermieri francezi au semănat secară pe parcela ocupată, un gest simbolic care demonstrează dorinţa de „a reda terenurile ţăranilor”.

Potrivit datelor publicate de American Enterprise Institute şi Heritage Foundation, începând din 2010 investitorii chinezi au cheltuit cel puţin 76 miliarde euro pentru a achiziţiona terenuri în străinătate. Au fost vizate în special Asia de Sud-Est, America Latină şi Africa, dar în ultimii ani atenţia chinezilor s-a îndreptat spre Australia, SUA şi Europa.

Nicolas Calame de la Confederation Paysanne a subliniat că situaţia din regiunea Indre a devenit „emblematică” pentru o problemă globală. „Problema nu este că proprietarii sunt chinezi. Este la fel de scandalos când francezii acaparează terenuri în Ucraina sau Polonia”, a spus Calame.

foto 4 tarani francezi
Situaţia din regiunea Indre a devenit „emblematică” pentru o problemă globală.

Fermierii au cerut Guvernului să elaboreze un act legislativ care să restricţioneze suprafaţa de teren pe care marii investitori o pot cumpăra. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunţat în luna februarie că va impune restricţii pentru achiziţionarea de terenuri arabile de către străini. La rândul său, ministrul francez al Agriculturii, Stephane Travert, a spus miercuri că o comisie parlamentară analizează acest dosar şi că se aşteaptă să fie formulate propuneri concrete.

Potrivit unor date publicate în luna martie de Eurostat, Olanda a avut în anul 2016 cele mai ridicat preţ din Uniunea Europeană la achiziţionarea unui hectar de teren arabil (63.000 euro), în timp ce România este ţara cu cel mai ieftin teren arabil

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.