miercuri, septembrie 27, 2023

Paleontologie. Practica studenţilor ieşeni cu prof. Jay Kelley (Harvard)

Studenții de la Departamentul de Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași alături de un profesor al Universității Harvard au descoperit resturi fosile de rinoceri. Potrivit reprezentanților universității, studenții au participat în perioada 20 — 23 iunie la o practică de specialitate în paleontologie alături de profesorul Jay Kelley, de la Universitatea din Harvard, în județul Vaslui, la Pogana și Gherghești.

prof. Jay Kelley ıaşi ile ilgili görsel sonucu

Situl fosilifer de la Pogana (Miocenul superior — aproximativ 7 milioane de ani) a atras atenția specialiștilor de la UAIC din Iași, pe parcursul ultimilor 5 ani, datorită identificării a peste 300 de fragmente fosile.

prof. Jay Kelley ıaşi ile ilgili görsel sonucuO parte din materialul fosil identificat în ultimii ani a constituit baza unor lucrări de doctorat la Departamentul de Geologie.

În timpul săpăturilor paleontologice în cariera de la Pogana, studenții au putut învăța metodele de săpare pentru identificarea și colectarea fosilelor in situ dar și metodele de restaurare a fosilelor. Timp de două zile, studenții au reușit să identifice în nisipurile carierei de la Pogana o serie de dinți inferiori și superiori de rinoceri genul Chilotherium, dinți de cai tridactili genul Hipparion, fragmente postcraniene de antilope și gazele, dar și fragmente din carapacea unor țestoase genul Testudo.

De asemenea, au menționat reprezentanții UAIC, alături de profesorul Jay Kelley, studenții au vizitat și situl de la Gherghești de unde acum 2 ani colegii lor, alături de profesori de la Departamentul de Geologie al Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’, au identificat un schelet parțial de elefant fosil aparținând speciei Deinotherium proavum, care este asemănător cu cel expus la Muzeul ‘Grigore Antipa’ din București. Jay Kelley este prof. dr. cercetător la Universitatea Harvard și cercetător asociat al Institutului Smithsonian din Washington, iar domeniul său de interes îl reprezintă paleobiologia și paleogeografia gorilelor fosile din Miocenul Superior din Eurasia. Are articole publicate în reviste ca Nature, Science și Journal of Human Evolution.  Activitatea studenților Departamentului de Geologie, sub coordonarea asist. univ. dr. Bogdan Gabriel Rățoi, a fost realizată cu sprijinul Consiliului local Bârlad și al Departamentului de Geologie din cadrul Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași.  

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.