miercuri, aprilie 24, 2024

Opinii despre imposibilitatea semnării acordului UE Canada

„Accord UE – Canada (CETA): un sommet pour rien” Acordul UE -Canada (CETA) un summit pentru nimic„ titrează www.touteleurope.eu

Incapacitatea Uniunii Europene de a finaliza acordul de liber-schimb cu Canada (CETA) pune blocul comunitar într-o situație jenantă și i-ar putea afecta capacitatea de a negocia tratate viitoare, a atras atenția eurodeputatul german Alexander Lambsdorff, vicepreședinte al Parlamentului European, într-un interviu radiofonic, transmite Reuters.

„Uniunea Europeană s-a dovedit a fi un partener internațional de negociere imposibil prin acest întreg proces eronat”, a declarat Alexander Lambsdorff la postul de radio Deutschlandfunk.

Belgia a anunțat că nu poate susține oficial acordul CETA – care are nevoie de unanimitatea celor 28 de state ale Uniunii Europene – din cauza dezacordului formulat de regiunea sa francofonă Valonia. Alexander Lambsdorff și-a exprimat totuși speranța că Belgia va putea rezolva problema apărută, astfel încât acordul să poată fi semnat în acest an. În condițiile date, premierul canadian Justin Trudeau și-a amânat vizita prevăzută joi la Bruxelles pentru semnarea tratatului de liber schimb, iar o sursă europeană, citată de AFP, a anunțat că summitul UE-Canada „a fost anulat” și „deocamdată nu a fost fixată o nouă dată”. Potrivit Reuters, alți doi eurodeputați germani au criticat modul în care Uniunea Europeană a negociat acest acord.

Manfred Weber, președintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a afirmat pentru Hessischer Rundfunk că a fost o greșeală să se permită tuturor parlamentelor europene să voteze asupra acestui acord comercial. „Nu se poate ca o singură mică regiune să blocheze toată Europa„, a declarat el. La rândul său, social-democratul Bernd Lange, a declarat la postul Suedwestrundfunk că impasul în care se află acordul ar trebui să declanșeze o discuție serioasă cu privire la procesul decizional european și modalitățile de creare a consensului.

Săptămâna trecută, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a declarat că nu se așteaptă la un eșec la CETA, însă va fi necesar un timp pentru a se răspunde chestiunilor ridicate de Belgia și de alte state. news.nationalpost.com, www.touteleurope.eu

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.