vineri, aprilie 19, 2024

ONU FACE APEL LA TURCİA SĂ ÎNCHEİE STAREA DE URGENŢĂ Şİ SĂ OPREASCĂ ÎNCĂLCAREA DREPTURİLOR CETĂŢENİLOR

ONU a făcut apel către Turcia să încheie starea de urgenţă care durează de mai bine de 20 de luni şi a condamnat Ankara pentru arestările în masă, concedierile arbitrare şi alte abuzuri care în unele cazuri au devenit „pedepse colective”, scrie Reuters.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a spus că Turcia a arestat 160.000 de persoane şi a concediat aproape acelaşi număr de funcţionari publici după tentativa nereuşită de lovitură de stat în 2016.

ONU a adăugat că represiunile au un „efect cutremurător” asupra societăţii din Turcia pentru că arată că oricine are altă opinie va fi pedepsit.

În raport se precizează că Turcia ar trebui „să oprească starea de urgenţă imediat şi să reînceapă funcţionarea normală a instituţiilor şi a statului de drept”.

Zeid Ra’ad al-Hussein, comisarul ONU pentru Drepturile Omului a spus că numărul celor arestaţi sau concediaţi este „uluitor”.

„Profesori, judecători şi avocaţi concediaţi sau puşi sub acuzare; jurnalişti arestaţi, instituţii media închise şi site-uri blocate – în mod clar stările de urgenţă consecutive declarate în Turcia au fost folosite pentru a limita într-un mod sever şi arbitrar drepturile cetăţenilor”, a spus Zeid.

Raportul, care se bazează pe 104 interviuri, descrie folosirea torturii şi a unor tratamente nepotrivite asupra celor reţinuţi, inclusiv bătăi, agresiuni sexuale, şocuri electrice şi tehnici de interogare prin care se recreează senzaţia înecului.

Ministerul de Externe din Turcia a susţinut că raportul este plin de acuzaţii nefondate şi a comparat criticile cu anunţurile pline de propagandă ale grupărilor teroriste. De asemenea, ministerul precizează că raportul arată o prejudecată faţă de Turcia şi că ignoră „multitudinea ameninţărilor teroriste severe” cu care se conruntă ţara.

„Am luat în considerare faptul că Turcia se confruntă cu un număr mare de atacuri teroriste”, a spus purtătorul de cuvânt pentru Drepturile Omului al ONU, Ravina Shamdasani.

Ea a adăugat că printre victime se află şi 50 de femei care au fost reţinute la scurt timp înainte sau după ce au născut, unele dintre ele separate chiar de copiii lor. O femeie a fost legată de picioare cu lanţuri imediat după ce îşi pierduse copilul.

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.