vineri, aprilie 26, 2024

Grupul media turc care detine postul Kanal D in Romania a fost cumparat de o companie apropiata lui Erdogan

Compania Demiroren, vazuta ca sustinatoare a presedintelui Tayyip Erdogan, a fost de acord sa cumpere ziarul Hurriyet, care detine televiziunile CNN Turk si Kanal D, cea din urma prezenta si in Romania, a spus un oficial, pentru Reuters. Afacerea ar putea sprijini mediatic si mai mult Guvernul turc.

Demiroren a fost de acord sa cumpere grupul media Dogan, a spus un oficial al Demiroren pentru Reuters, refuzand sa ii fie dat numele, pentru ca afacerea inca nu a fost facuta publica.

Oficialul nu a dat pretul tranzactiei, adaugand ca tranzactia va fi anuntata in mod oficial mai tarziu miercuri.

„Discutiile progreseaza si a fost facuta o intelegere privind achizitia”, a mai spus oficialul.

Nimeni de la Grupul Dogan nu a comentat imediat informatia pentru Reuters.

Un reprezentant al Hurryiet a spus „Personalul este in acest moment informat. O declaratie detaliata cu privire la tranzactie va fi facuta la bursa din Istanbul azi”.

Actiunile Grupului Dogan au crescut cu peste 17%, pana la 0,85 lire, iar cele ale ziarului Hurriyet au crescut miercuri cu 19%, pana la 1,22 lire.

Erdogan a acuzat in repetate randuri compania ca ar relata in mod tendentios stirile cu privire la partidul sau de guvernamant, Partidului Dreptate si Dezvoltare (AKP).

Afacerea marcheaza o „crestere a monopolului opiniei”, a spus Andre Finkel, un vechi comentator asupra problemelor Turciei si autorul cartii „Turkey: What Everyone Needs to Know”.

Potrivt acestuia, „este finalul unei ere”, intrucat grupul Dogan a incercat sa faca „un soi de opozitie, dar nu foarte mult, astfel incat guvernul sa nu intervina”.

In 2009, grupului Dogan i sa aplicat o amenda de 2,5 miliarde de dolari pentru impozitele neplatite, intr-un demers pe care opozitia l-a catalogat drept o incercare de a zdrobi critica mediatica a lui Erdogan.

In urma amenzii, Aydin Dogan a fost nevoit sa vanda ziarele grupului Milliyet si Vatan lui Demiroren. De atunci, ziarele respective au adoptat o puternica pozitie pro-guvernamentala.(Hotnews)


Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.