Oficiul ONU al Drepturilor Omului pentru Asia de Sud-Est si-a exprimat, vineri, serioasa îngrijorare cu privire la arestarea în Malaezia a trei cetățeni turci sub acuzații legate de securitate și a cerut guvernului malaysian să se abțină de la deportarea acestora în Turcia.
„Există suspiciunea că acești bărbați ar putea fi luați drept țintă din cauza legăturilor lor cu mișcarea Gülen, acuzată că ar fi fost în spatele unei tentative de lovitură de stat în Turcia în iulie 2016”, a declarat Laurent Meillan, reprezentantul regional al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului din Bangkok.
Turgay Karaman, directorul unei școli internaționale din Ipoh și omul de afaceri İhsan Aslan, au fost reținuți de indivizi neidentificați la Kuala Lumpur pe 2 mai. Inspectorul general al poliției a spus că cei doi bărbați au fost deținuți pentru activități care amenință siguranța Malaeziei. Vice Prim-ministrul Malaeziei și Ministrul afacerilor interne Ahmad Zahid Hamidi au declarat că bărbații au fost anchetați în conformitate cu Legea privind infracțiunile de securitate (Măsuri speciale) din Malaezia din 2012 (Malaysia’s Security Offences Special Measures- SOSMA) pentru presupuse activități legate de Statul Islamic din Irak și din Levant (ISIL). Dispozițiile din cadrul SOSMA permit autorităților să rețină persoanele timp de până la 28 de zile înainte de a fi aduse în instanță.
Declarația a primit multe critici, deoarece mișcarea Gülen este cunoscută pentru repudierea unei interpretări extremiste a Islamului și promovarea dialogului cu Occidentul.
Fethullah Gülen, care inspiră mișcarea, a fost atacat de președintele Recep Tayyip Erdoğan și de presa sa loială pentru întâlnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea în Vatican în 1998, ca parte a eforturilor clericului musulman de a iniția un dialog între credințe.
Human Rights Watch din New York, a cerut guvernului malaysian să se asigure că „în nici un caz” cei doi bărbați nu vor fi extrădați în Turcia, unde ar putea fi supuși torturii și unui proces inechitabil.
„Nu există nicio îndoială că, dacă vor fi extrădați în Turcia, se vor confrunta cu tortură în detenție și, dacă vor fi acuzați de infracțiuni acolo, vor fi supuși unui proces care va fi cu mult departe de standardele procesului echitabil”, a declarat într-o declarație directorul adjunct pentru Asia al HRW, Phil Robertson, potrivit The Guardian.
Pe 4 mai, Ismet Ozcelik, un director universitar care locuiește și el în Malaezia, a fost arestat sub aceleași acuzații.
În octombrie 2016, alți doi cetățeni turci au fost deținuți în Malaezia și au fost deportați în ziua următoare. Ambii bărbați au fost arestați la întoarcerea în Turcia, unde rămân în detenție fără proces. „Suntem foarte îngrijorați de faptul că cei trei bărbați arestați săptămâna aceasta se pot confrunta cu aceeași soartă ca ceilalți doi indivizi deportați în Turcia anul trecut”, a spus Meillan.
„Cerem guvernului malaez să se asigure că cei trei bărbați au parte de un proces echitabil în Malaezia și să îndemne autoritățile să nu îi extrădeze, deoarece avem îngrijorări serioase cu privire la siguranța lor dacă sunt deportați în Turcia”.
Ambasada Turciei a cerut autorităților malaeziene să închidă școlile legate de Gülen din țara asiatica cum au cerut de la multe alte țări la sfârșitul lunii septembrie. Ambasadorul turc a cerut de asemenea autorităților să ia măsuri legale împotriva simpatizanților mișcării Gülen.
Guvernul turc acuză mișcarea de realizarea unei tentative de lovitură de stat la 15 iulie, deși mișcarea neagă vehement orice implicare.
Mișcarea este cunoscută pentru activitățile sale educaționale și de ajutorare în peste 170 de țări însă, mai recent, birocrații turci din Ministerul de Externe încearcă să extindă presiunea internă asupra filialelor din străinătate ale mișcării.
SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/05/05/un-concerned-about-detention-of-3-turks-in-malaysia/
La cererea regimului Erdoğan, au fost răpiți încă doi cetățeni turci, în Malaezia