miercuri, noiembrie 30, 2022

ONU apel urgent către Turcia! Cazul profesoarei arestate încalcă drepturile omului

ONU a cerut Turciei să elibereze o profesoară care a fost arestată în 2018 și să-i plătească despăgubiri, deoarece arestarea a încălcat mai multe drepturile ale omului, conform Stockholm Center for Freedom.

Mukadder Alakuş, care a fost luat în custodia poliţiei în septembrie 2018, din cauza presupuselor legături ale ei cu Mișcarea Gülen și a fost ținută în detenție pentru o zi fără mâncare, apă sau medicamente, a fost arestată și trimisă la o închisoare din provincia Eskişehir a doua zi.

La sfârșitul lunii decembrie 2018, o instanță locală a condamnat-o pe Alakuş la șapte ani și șase luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă, pe baza faptului că ea a depus bani la Bank Asya, care a fost afiliată Mișcării Gülen și a descărcat aplicația ByLock pe telefonul ei și a participat la un miting pașnic.

Deși Alakuş a contestat sentința la Curtea Regională de Justiție din İzmir și apoi la Curtea Supremă de Apel, ambele instanțe au menținut decizia primei instanțe, din 22 martie 2019 și februarie 2020.

ONU: Arestare fără „rezonabilitate și necesitate”.

Comitetul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a declarat că a constatat încălcări ale drepturilor în temeiul articolelor 9 (1), 10 și 14 (3) (b), (d) și (e) și 15 din Pact în cazul lui Alakuş care suferă de o serie de probleme de sănătate. Probleme inclusiv spondilartrita, artrita psoriazica, calculi biliari, probleme dentare, astm cronic si bronsita si a suferit operatii la menisc.

Comisia a spus că a considerat că Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), aflat la guvernare, al președintelui Recep Tayyip Erdogan, nu a reușit să demonstreze că detenția profesoarei îndeplinește criteriile de „rezonabilitate și necesitate”.

ONU a adăugat că simpla utilizare sau descărcare a unui mijloc de comunicare criptat sau a unui cont bancar nu poate indica, în sine, dovada apartenenței la o organizație armată ilegală..

Menționând că a lui Alakuş, Eskişehir, nu i s-a furnizat apă alimentară sau medicamente în timp ce se afla în custodia poliției, a fost reținută într-o celulă supraaglomerată din închisoare și a dormit pe o saltea pe podea, fără o dietă recomandată medical, apă caldă și toalete accesibile, ONU a fost de acord că mai multe cerințe minime nu au fost îndeplinite în timpul detenției și arestării ulterioare.

„Cea mai importantă decizie luată vreodată”

Gökhan Güneş, expert juridic și activist pentru drepturile omului, a comentat duminică evoluția într-o serie de tweet-uri pe rețelele de socializare, spunând că decizia comitetului, care se referă în mod direct la procedurile curente din Turcia, a fost „istorică”.

Güneş a explicat că a fost „cea mai importantă decizie luată vreodată” cu privire la fondul unui astfel de caz.

Președintele Erdoğan i-a vizat pe adepții mișcării Gülen, încă de la investigațiile de corupție din decembrie 2013, care a implicat pe atunci prim-ministrul Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său apropiat.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a