vineri, martie 31, 2023

ONU apel urgent către Turcia! Cazul profesoarei arestate încalcă drepturile omului

ONU a cerut Turciei să elibereze o profesoară care a fost arestată în 2018 și să-i plătească despăgubiri, deoarece arestarea a încălcat mai multe drepturile ale omului, conform Stockholm Center for Freedom.

Mukadder Alakuş, care a fost luat în custodia poliţiei în septembrie 2018, din cauza presupuselor legături ale ei cu Mișcarea Gülen și a fost ținută în detenție pentru o zi fără mâncare, apă sau medicamente, a fost arestată și trimisă la o închisoare din provincia Eskişehir a doua zi.

La sfârșitul lunii decembrie 2018, o instanță locală a condamnat-o pe Alakuş la șapte ani și șase luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă, pe baza faptului că ea a depus bani la Bank Asya, care a fost afiliată Mișcării Gülen și a descărcat aplicația ByLock pe telefonul ei și a participat la un miting pașnic.

Deși Alakuş a contestat sentința la Curtea Regională de Justiție din İzmir și apoi la Curtea Supremă de Apel, ambele instanțe au menținut decizia primei instanțe, din 22 martie 2019 și februarie 2020.

ONU: Arestare fără „rezonabilitate și necesitate”.

Comitetul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a declarat că a constatat încălcări ale drepturilor în temeiul articolelor 9 (1), 10 și 14 (3) (b), (d) și (e) și 15 din Pact în cazul lui Alakuş care suferă de o serie de probleme de sănătate. Probleme inclusiv spondilartrita, artrita psoriazica, calculi biliari, probleme dentare, astm cronic si bronsita si a suferit operatii la menisc.

Comisia a spus că a considerat că Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), aflat la guvernare, al președintelui Recep Tayyip Erdogan, nu a reușit să demonstreze că detenția profesoarei îndeplinește criteriile de „rezonabilitate și necesitate”.

ONU a adăugat că simpla utilizare sau descărcare a unui mijloc de comunicare criptat sau a unui cont bancar nu poate indica, în sine, dovada apartenenței la o organizație armată ilegală..

Menționând că a lui Alakuş, Eskişehir, nu i s-a furnizat apă alimentară sau medicamente în timp ce se afla în custodia poliției, a fost reținută într-o celulă supraaglomerată din închisoare și a dormit pe o saltea pe podea, fără o dietă recomandată medical, apă caldă și toalete accesibile, ONU a fost de acord că mai multe cerințe minime nu au fost îndeplinite în timpul detenției și arestării ulterioare.

„Cea mai importantă decizie luată vreodată”

Gökhan Güneş, expert juridic și activist pentru drepturile omului, a comentat duminică evoluția într-o serie de tweet-uri pe rețelele de socializare, spunând că decizia comitetului, care se referă în mod direct la procedurile curente din Turcia, a fost „istorică”.

Güneş a explicat că a fost „cea mai importantă decizie luată vreodată” cu privire la fondul unui astfel de caz.

Președintele Erdoğan i-a vizat pe adepții mișcării Gülen, încă de la investigațiile de corupție din decembrie 2013, care a implicat pe atunci prim-ministrul Erdoğan, membrii familiei sale și cercul său apropiat.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.