joi, noiembrie 21, 2024

Oierit la Şimleul Silvaniei (Sălaj)

Peste 700 de oi din diverse rase, alături de capre și câini ciobănești, au fost prezentate publicului interesat joi, lângă Șimleu Silvaniei, în cadrul celei mai mari expoziții naționale de profil din acest an, organizată de OVIS, o asociație a crescătorilor de ovine din Sălaj.

Cea mai mare expoziție națională de ovine și caprine, a fost organizată de fermierii din Sălaj

În apropierea orașului Șimleu Silvaniei, circa 50 de crescători de oi și capre și-au adus cele mai frumoase exemplare la târgul ce și-a dorit, potrivit organizatorilor, să arate că oieritul încă mai există și că fermierii pot pune pe piață produse ecologice.

„Asociația OVIS a organizat astăzi o expoziție de ovine, pentru a arăta că și noi existăm. Au fost în jur de 700 de exemplare de oi, de la 48 de participanți. Am vrut să promovăm și produsele noastre de ovină, precum lapte, caș, telemea, carne și altele. Totodată, am prezentat și produse din lână de oaie și șerpare pentru ciobani. Am vrut să arătăm că și noi avem produse ecologice. Am oferit și premii crescătorilor, în funcție de valoarea genetică a exemplarelor de oi prezentate la expoziție”, a declarat joi, pentru AGERPRES, Ioan Țap, președintele Asociației OVIS.

Majoritatea oilor prezentate au fost din cunoscutele rase Țurcană, Merinos, dar au putut fi admirate și exemplare deosebite dintr-o celebră rasă de oi din Anglia — Suffolk, alături de oi metise, obținute prin încrucișarea dintre Merinos și alte rase.

Proprietarii celor mai frumoase exemplare de oi și capre au fost premiați de către organizatori cu medalii, cupe și sume de bani.

„La nivel de țară, un număr atât de mare de animale cu o valoare zootehnică ridicată nu o să găsiți în nicio expoziție. E a cincea ediție, organizată de către Asociația OVIS”, a precizat, pentru AGERPRES, medicul veterinar Ion Cherecheș, președintele comisiei de evaluare.

Ioan Țap a ținut însă să sublinieze că una din problemele cu care se confruntă fermierii este scăderea, în ultimii ani, a prețului la oi

„Astăzi, noi nu ne putem lăuda cu un preț bun la oi. Este între 150 și 300 de lei, poate 500 de lei pentru exemplarele mai frumoase. Până acum doi-trei ani, oile au fost apreciate. Acum, datorită produselor care intră în țară, cele tradiționale au decăzut”, a precizat sursa citată.

Un element de culoare al expoziției a fost prezentarea unor exemplare deosebite de câini ciobănești, cei prezenți putându-se, de asemenea, delecta cu o plimbare cu căruțele prezente la eveniment si au putut degusta diverse preparate având la bază laptele și carnea de oaie. AGERPRES

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.