Bucătarul turc, Ebru Baybara Demir a primit Premiul Basque Culinary World 2023, care este numit „Nobelul gastronomiei”, la o ceremonie specială desfășurată la San Sebastian, relatează DHA.
Baybara Demir a fost considerată demnă de acest premiu pentru contribuțiile sale semnificative la gastronomie în domeniile integrării culturale, dezvoltării sociale și biodiversității prin expertiza sa culinară.
„Este o expresie a devotamentului meu din toată inima față de profesia mea de peste 20 de ani. Primirea acestui premiu este de mare importanță nu numai pentru mine ca bucătar, ci și pentru țara mea, ca turcoaică pe calea deschisă de Atatürk la aniversarea a 100 de ani a Republicii noastre.”, spune Demir.
Demir a avut un rol activ în inițiativele din timpul procesului de migrație din regiune, a susținut că pământul ar trebui revitalizat în fața schimbărilor climatice și a susținut eforturile de ajutor pentru drepturile omului.