luni, aprilie 15, 2024

Norman Manea, laureat Feria Internacional del Libro

Norman Manea este laureat al premiului Feria Internacional del Libro (FIL) din Guadalajara, Mexic, acordat scriitorilor din literaturi romanice. Prestigiosul premiu FIL, cel mai important tirg literar din spatiul de expresie latina, i-a fost acordat autorului in unanimitate. La conferinta de presa in cadrul careia a fost anuntat premiul, membrii juriului au declarat: „Norman Manea este autorul unei opere care nu poate fi definita prin genurile literare traditionale. In fata catastrofelor istoriei si exilului, pe care le-a trait, opera lui Manea interogheaza, subtil si ironic, cum ne putem defini pe noi insine in aceasta lume a oglinzilor schimbatoare.”

„Personajul principal al operei sale este evreul ratacitor, care este intruchipat in multiple personalitati si in diverse epoci. Vechea Europa si Lumea Noua se interconecteaza in opera lui Manea”, au apreciat membrii juriului. Norman Manea este primul scriitor roman care obtine acest premiu, pentru viziunea sa asupra „exilului global”, o expresie pe care autorul o foloseste pentru a denumi migratiile masive de astazi.

Scriitorului roman i-a fost astfel recunoscuta o opera aparte, care iese din tiparele genurilor traditionale si care are in centrul ei tema identitatii, exemplar redata prin imaginea evreului ratacitor, imagine care, in opinia autorului, este o metafora a cetateanului care traieste in acest „exil global”.

Premiul, in valoare de 150.000 de dolari, ii va fi inmanat scriitorului roman in data de 26 noiembrie, la cea de-a 30-a editie FIL. La aceasta editie a premiului, au fost selectati 54 de scriitori din 23 de tari. Premiul a mai fost obtinut de scriitori precum Claudio Magris, António Lobo Antunes, Enrique Vila-Matas etc. Norman Manea, unul dintre cei mai importanti scriitori romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College. De la debutul in 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume (5 romane, 3 volume de proza scurta, 2 volume de eseuri). A fost distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de catre Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). Dupa 1986, Norman Manea a fost tradus in peste 20 de limbi, cartile sale fiind elogios recenzate. Volumele publicate in SUA au figurat in selectia celor mai importante aparitii editoriale din numeroase publicatii americane. Scriitorului i s-au decernat in 1992 Bursa Guggenheim si Premiul MacArthur („Nobelul american”).Norman Manea a fost decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter, in semn de inalta apreciere pentru promovarea activa a culturii si a valorilor romanesti, pentru inalta tinuta morala de care a dat dovada de-a lungul intregii sale cariere.Claudia Fitcoschi,Brand Manager,Polirom Publishing House

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.