duminică, aprilie 10, 2022

Norman Manea, laureat Feria Internacional del Libro

Norman Manea este laureat al premiului Feria Internacional del Libro (FIL) din Guadalajara, Mexic, acordat scriitorilor din literaturi romanice. Prestigiosul premiu FIL, cel mai important tirg literar din spatiul de expresie latina, i-a fost acordat autorului in unanimitate. La conferinta de presa in cadrul careia a fost anuntat premiul, membrii juriului au declarat: „Norman Manea este autorul unei opere care nu poate fi definita prin genurile literare traditionale. In fata catastrofelor istoriei si exilului, pe care le-a trait, opera lui Manea interogheaza, subtil si ironic, cum ne putem defini pe noi insine in aceasta lume a oglinzilor schimbatoare.”

„Personajul principal al operei sale este evreul ratacitor, care este intruchipat in multiple personalitati si in diverse epoci. Vechea Europa si Lumea Noua se interconecteaza in opera lui Manea”, au apreciat membrii juriului. Norman Manea este primul scriitor roman care obtine acest premiu, pentru viziunea sa asupra „exilului global”, o expresie pe care autorul o foloseste pentru a denumi migratiile masive de astazi.

Scriitorului roman i-a fost astfel recunoscuta o opera aparte, care iese din tiparele genurilor traditionale si care are in centrul ei tema identitatii, exemplar redata prin imaginea evreului ratacitor, imagine care, in opinia autorului, este o metafora a cetateanului care traieste in acest „exil global”.

Premiul, in valoare de 150.000 de dolari, ii va fi inmanat scriitorului roman in data de 26 noiembrie, la cea de-a 30-a editie FIL. La aceasta editie a premiului, au fost selectati 54 de scriitori din 23 de tari. Premiul a mai fost obtinut de scriitori precum Claudio Magris, António Lobo Antunes, Enrique Vila-Matas etc. Norman Manea, unul dintre cei mai importanti scriitori romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College. De la debutul in 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume (5 romane, 3 volume de proza scurta, 2 volume de eseuri). A fost distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de catre Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). Dupa 1986, Norman Manea a fost tradus in peste 20 de limbi, cartile sale fiind elogios recenzate. Volumele publicate in SUA au figurat in selectia celor mai importante aparitii editoriale din numeroase publicatii americane. Scriitorului i s-au decernat in 1992 Bursa Guggenheim si Premiul MacArthur („Nobelul american”).Norman Manea a fost decorat de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter, in semn de inalta apreciere pentru promovarea activa a culturii si a valorilor romanesti, pentru inalta tinuta morala de care a dat dovada de-a lungul intregii sale cariere.Claudia Fitcoschi,Brand Manager,Polirom Publishing House

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.