vineri, iulie 26, 2024

ARCUB-pledoarie pentru București – Capitală Europeană a Culturii

Instalații urbane și evenimente artistice arată, timp de o lună, cum ar putea fi Bucureștiul Capitală Europeană a Culturii

În perioada 16 august – 16 septembrie, ARCUB- Centrul Cultural al Municipiului București derulează proiectul București 2021 ACUM – o serie de intervenții și reinterpretări ale spațiului public realizate de artiști bucureșteni și străini, prin care se urmărește tranformarea unor spații ale orașului, în spiritul temelor identificate în dosarul de candidatură București 2021, pentru a arăta cum ar putea fi orașul peste 6 ani, în cazul în care câștigă titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Viața culturală a Bucureștiului este un melanj bogat între cultura tradițională, o cultură de masă, reprezentată de un număr tot mai mare de evenimente în aer liber, și o scenă a artelor contemporane cu dezvoltare rapidă. Deși toate sunt la fel de importante pentru oraș, ele sunt de fapt fenomene separate. În acest context al fragmentării vieții culturale, seria de evenimente ACUM transformă Bucureștiul într-un spațiu deschis diverselor forme de expresii artistice. Selectați din sectorul independent, artiștii invadează orașul cu instalații ce caută să schimbe felul în care bucureșteanul se raportează la oraș. Sub sloganul Facem Bucureștiul vizibil, bucureștenii sunt invitați să se exprime și să transforme orașul, interacționând cu instalațiile amplasate la ARCUB și în cartierele din București.

Conspirații Organice – Piața Roma 18 august – 16 septembrie Artist: Nicolas Triboi Instalația din Piața Roma poartă semnătura peisagistului francez de origine română Nicolas Triboi și este intitulată Conspirații Organice. Artistul propune o reîntoarcere la natură, strada fiind amenajată ca o grădină urbană, de un sălbatic controlat, care iese din pasaje, din istorie, de pe străzi… o grădină care se ridică deasupra capetelor noastre, spre zenitul misterios. În zonă va fi amenajat un spațiu de relaxare pentru trecători, biblioteca și info kiosk București 2021, unde bucureștenii pot citi cărți sau pot consulta materiale informative despre candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Natura în oraș a devenit vitală, iar Bucurestiul se metamorfozează zi de zi prin noi transformări. Departe de conspirațiile diverse care umplu ziarele, dorim conspirații organice în care natura să fie cea care se exprimă. Dorim o natură mai sălbatică, nu cea făcută de panseluțe și de rulouri de gazon, dorim o natură durabilă. Bucureștiul de azi este un oraș energic, dinamic, dar un oraș în care construcțiile și comportamentul oamenilor pot fi de multe ori caracterizate de sălbăticie. Trebuie să canalizăm energiile acestea și să le transformăm într-o energie pozitivă, verde, pentru o natură mai ”culturală”. – (Nicolas Triboi, artist peisagist.)

În data de 14 septembrie 2016, Bucureștiul va primi vizita juriului european care evaluează cele patru orașe rămase în competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, urmând ca în data de 15 septembrie să aibă loc susținerea dosarului de candidatură la Ministerul Culturii. Pe 16 septembrie vor fi anunțate rezultatele finale ale competiției.

Evenimentele incluse în proiectul București 2021 ACUM sunt practic cele care închid seria evenimentelor artistice și proiectelor care au susținut candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii – peste 500 de evenimente și proiecte, în cei doi ani de la intrarea oficială în competiție. O parte dintre proiectele rezultate în urma candidaturii (cele din Acceleratorul de Idei și Generator de proiecte comunitare) vor continua și după anunțarea rezultatului jurizării din septembrie.

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii. În 2015, ARCUB a demarat procesul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reușind să aducă Bucureștiul în finala pentru titlul acordat de Comisia.

(Sursă: ARCUB)

 

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.