miercuri, august 31, 2022

Noi dezvăluiri în cel mai mare scandal de corupție din Turcia: „Le-am făcut la ordinul lui Erdogan”

Noile  dezvăluiri ale fostului ministru turc, în care acesta  recunoaște veridicitatea dovezilor în  cazul anchetei de corupție din 2013, au zguduit Turcia, conform presei turcești.

Erdoğan Bayraktar, fostul ministru turc al mediului și planificării urbane, a declarat, duminică, că dovezile împotriva acestuia incluse în dosarul anchetei de corupție din 17 decembrie 2013 sunt autentice și nu au fost examinate așa cum a pretins partidul de guvernământ.

„Tot ce figurează în dosarul împotriva mea, este adevărat. Totul din dosarul meu, inclusiv înregistrările vocale și stenogramele sunt complet autentice. S-ar putea ca la ei [ceilalți miniștri] să nu fie așa, dar în cazul meu, așa este” a susținut Bayraktar.

”Por fi acuzat doar pentru abuz în serviciu”

Bayraktar a acceptat, de asemenea, acuzațiile formulate împotriva sa, însă a mărturisit că a fost constrâns de premierul de atunci, Recep Erdogan.

„ Eu nu am furat. Pot fi acuzat doar pentru abuz în serviciu pentru că tot ce am făcut a fost la ordinul lui Erdogan”, s-a apărat oficialul.

Cemil Çiçek, președintele parlamentului din acea vreme, a confirmat într-un interviu pentru Cumhuriyet faptul că  declarațiile fostului ministru Erdoğan Bayraktar sunt verosimile.

„Ceea ce spune fostul ministru este corect. Totuși, acuzațiile împotriva lui Erdoğan Bayraktar erau separate de cele ale celorlalți trei miniștri. Sunt de acord cu redeschiderea anchetei”, a afirmat acesta.

Opoziția cere redeschidere anchetei

După declarațiile fostului ministru care au zguduit întreaga țară, mai mulți cetățeni au criticat dur guvernul turc și au cerut redeschiderea anchetei, la fel și politicienii din opoziție. 

Deputatul partidului Republican CHP, Ali Mahir Başarır a subliniat lipsa de interes a autorităților turcești în combaterea corupției, într-un interviu pentru Halk Tv.

„Dacă nu putem judeca mita și corupția astăzi, este din cauza celor care nu au dat socoteală, banii care au ieșit din cutiile de pantofi pe 17 decembrie 2013. Dacă atunci  am fi putut  lupta împotriva mitei și corupției, ministrul comerțului nu ar vinde astăzi bunuri de la propria companie către minister. Dacă ar fi vândut, ar fi putut fi urmărit penal. Trebuie să-i  tragem la răspundere pe cei  corupți.”, a declarat Başarır.

De asemenea, Faik Oztrak, purtătorul de cuvânt al CCP a făcut declarații pe această temă la conferința săptămânală de presă.

”’Chiar dacă au fost muşamalizate acum 6 ani, aceste dosare nu au fost șterse din conștiința poporului. Să se caute un procuror care să-l poată chema pe acest ministru la audiere”, a susținut oficialul.

„Zero șanse pentru redeschidere”

Fostul preşedinte al baroului İstanbul, Turgut Kazan a subliniat dificultatea redeschiderii anchetei.

„Vom convinge majoritatea AKP? Nu se poate. Veți putea depune o moțiune de anchetă cu 301 de voturi, va fi înființată o comisie de anchetă cu 366 de voturi și va fi trimisă Curții Supreme cu 401 de voturi. Sistemul prezidențial de guvernare nu numai că a sporit puterile individuale, ci a oferit, de asemenea, armură majoritară miniștrilor și deputaților săi, toți. Acestea ar trebui trimise la Curtea Supremă. Sarcina sesizării către Curtea Supremă aparține Adunării. Parlamentul trebuie să găsească aceste majorități. Nu este posibil ca procuratura să inițieze un proces pentru miniștri ”.

În ciuda scandalului care a dus la demisia membrilor cabinetului, ancheta a fost abandonată după ce procurorii și șefii de poliție au fost eliminați din caz. Erdoğan, oficialii Partidului pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) și mass-media pro-guvernamentală,  au descris ancheta ca o încercare de răsturnare a guvernului.

Ancheta a fost un punct de cotitură în politica din Turcia, Erdogan implementând practicile de epurare a opoziției, prin demiterea oamenilor din justiție și apărare.

Suheila Ismail/București

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...