joi, iulie 18, 2024

Noi dezvăluiri în cel mai mare scandal de corupție din Turcia: „Le-am făcut la ordinul lui Erdogan”

Noile  dezvăluiri ale fostului ministru turc, în care acesta  recunoaște veridicitatea dovezilor în  cazul anchetei de corupție din 2013, au zguduit Turcia, conform presei turcești.

Erdoğan Bayraktar, fostul ministru turc al mediului și planificării urbane, a declarat, duminică, că dovezile împotriva acestuia incluse în dosarul anchetei de corupție din 17 decembrie 2013 sunt autentice și nu au fost examinate așa cum a pretins partidul de guvernământ.

„Tot ce figurează în dosarul împotriva mea, este adevărat. Totul din dosarul meu, inclusiv înregistrările vocale și stenogramele sunt complet autentice. S-ar putea ca la ei [ceilalți miniștri] să nu fie așa, dar în cazul meu, așa este” a susținut Bayraktar.

”Por fi acuzat doar pentru abuz în serviciu”

Bayraktar a acceptat, de asemenea, acuzațiile formulate împotriva sa, însă a mărturisit că a fost constrâns de premierul de atunci, Recep Erdogan.

„ Eu nu am furat. Pot fi acuzat doar pentru abuz în serviciu pentru că tot ce am făcut a fost la ordinul lui Erdogan”, s-a apărat oficialul.

Cemil Çiçek, președintele parlamentului din acea vreme, a confirmat într-un interviu pentru Cumhuriyet faptul că  declarațiile fostului ministru Erdoğan Bayraktar sunt verosimile.

„Ceea ce spune fostul ministru este corect. Totuși, acuzațiile împotriva lui Erdoğan Bayraktar erau separate de cele ale celorlalți trei miniștri. Sunt de acord cu redeschiderea anchetei”, a afirmat acesta.

Opoziția cere redeschidere anchetei

După declarațiile fostului ministru care au zguduit întreaga țară, mai mulți cetățeni au criticat dur guvernul turc și au cerut redeschiderea anchetei, la fel și politicienii din opoziție. 

Deputatul partidului Republican CHP, Ali Mahir Başarır a subliniat lipsa de interes a autorităților turcești în combaterea corupției, într-un interviu pentru Halk Tv.

„Dacă nu putem judeca mita și corupția astăzi, este din cauza celor care nu au dat socoteală, banii care au ieșit din cutiile de pantofi pe 17 decembrie 2013. Dacă atunci  am fi putut  lupta împotriva mitei și corupției, ministrul comerțului nu ar vinde astăzi bunuri de la propria companie către minister. Dacă ar fi vândut, ar fi putut fi urmărit penal. Trebuie să-i  tragem la răspundere pe cei  corupți.”, a declarat Başarır.

De asemenea, Faik Oztrak, purtătorul de cuvânt al CCP a făcut declarații pe această temă la conferința săptămânală de presă.

”’Chiar dacă au fost muşamalizate acum 6 ani, aceste dosare nu au fost șterse din conștiința poporului. Să se caute un procuror care să-l poată chema pe acest ministru la audiere”, a susținut oficialul.

„Zero șanse pentru redeschidere”

Fostul preşedinte al baroului İstanbul, Turgut Kazan a subliniat dificultatea redeschiderii anchetei.

„Vom convinge majoritatea AKP? Nu se poate. Veți putea depune o moțiune de anchetă cu 301 de voturi, va fi înființată o comisie de anchetă cu 366 de voturi și va fi trimisă Curții Supreme cu 401 de voturi. Sistemul prezidențial de guvernare nu numai că a sporit puterile individuale, ci a oferit, de asemenea, armură majoritară miniștrilor și deputaților săi, toți. Acestea ar trebui trimise la Curtea Supremă. Sarcina sesizării către Curtea Supremă aparține Adunării. Parlamentul trebuie să găsească aceste majorități. Nu este posibil ca procuratura să inițieze un proces pentru miniștri ”.

În ciuda scandalului care a dus la demisia membrilor cabinetului, ancheta a fost abandonată după ce procurorii și șefii de poliție au fost eliminați din caz. Erdoğan, oficialii Partidului pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) și mass-media pro-guvernamentală,  au descris ancheta ca o încercare de răsturnare a guvernului.

Ancheta a fost un punct de cotitură în politica din Turcia, Erdogan implementând practicile de epurare a opoziției, prin demiterea oamenilor din justiție și apărare.

Ismail S./București

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.