vineri, aprilie 26, 2024

Neliniștitoarea ”dispariție” a șefului Interpolului, anchetată de poliția franceză

Poliţia franceză anchetează dispariţia şefului Interpol, Meng Hongwei, a confirmat vineri ministerul de interne de la Paris pentru agenţia Reuters; anterior, informaţia fusese dezvăluită neoficial de surse din poliţie.

Deoarece nu mai ştia nimic despre Meng din 25 septembrie, soţia lui s-a adresat poliţiei din Lyon, unde se află sediul organizaţiei poliţieneşti internaţionale. Soţia şi cei trei copiii ai şefului Interpol sunt sub protecţia poliţiştilor, după ce au primit ameninţări prin telefon şi în mediile sociale, a mai comunicat ministerul de interne al Franţei.

Meng, în vârstă de 64 de ani, a fost numit la conducerea Interpol în 2016. El a dispărut în timpul unei vizite în China. Cotidianul South China Morning Post din Hong Kong susţine, citând o sursă neprecizată, că el a fost reţinut pentru interogatoriu imediat după aterizarea în ţara natală.

Paşapoartele speciale de care pot beneficia funcţionarii Interpol pentru deplasări de urgenţă nu le asigură niciun drept sa imunitate în ţările de origine, menţionează Reuters.

Potrivit aceleiaşi agenţii, preşedintele Interpol figurează ca ministru adjunct pe site-ul de internet al ministerului chinez pentru securitatea publică, dar din aprilie nu mai este şi membru al comitetului Partidului Comunist Chinez din minister. Preşedinţii Interpol sunt detaşaţi din ţările lor, iar pe durata mandatului îşi păstrează şi funcţiile avute anterior

Meng a fost numit la conducerea Interpol succedându-i  Mireille Ballestrazzi  doamnei care era de origine franceză. Desemnarea lui a fost adeseori criticată de organizații pentru apărarea drepturilor omului, întrucât.  China a dus o campanie intensă de repatriere a escrocilor și a autorilor de fraude presupuse, adeseori servind interese politice. China utilizat Interpolul multă vreme pentru a ”aresta disidenți și refugiați din exterior” a sesizat Amnesty International. (conform L”Express)

Potrivit cotidianului South China Morning Post Hongwei Meng a fost ”preluat de autoritățile chineze imediat ce  ajuns în China pentru a fi interogat. Nu se știe unde este ( cu exactitate) ”precizează aceeași sursă. Autoritățile franceze s-au sesizat în legătură cu dispariția șefului Interpol după ce și soția acestuia s-a plâns că ar fi primit amenințări.

Comentariile celui care îi ține locul, secretarul general Jürgen Stock (de origine germană) au precizat că situația ține de competența autorităților din Franța și China. Ultimul zbor efectuat de șeful Interpol era de la  Stockholm spre Pekin.

https://www.nouvelobs.com/topnews/20181005.AFP7196/le-president-chinois-d-interpol-porte-disparu-la-france-s-interroge.html

https://www.lexpress.fr/actualite/societe/le-patron-chinois-d-interpol-a-disparu-apres-son-depart-de-france_2038467.html


 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.