luni, mai 17, 2021

Neliniștitoarea ”dispariție” a șefului Interpolului, anchetată de poliția franceză

Poliţia franceză anchetează dispariţia şefului Interpol, Meng Hongwei, a confirmat vineri ministerul de interne de la Paris pentru agenţia Reuters; anterior, informaţia fusese dezvăluită neoficial de surse din poliţie.

Deoarece nu mai ştia nimic despre Meng din 25 septembrie, soţia lui s-a adresat poliţiei din Lyon, unde se află sediul organizaţiei poliţieneşti internaţionale. Soţia şi cei trei copiii ai şefului Interpol sunt sub protecţia poliţiştilor, după ce au primit ameninţări prin telefon şi în mediile sociale, a mai comunicat ministerul de interne al Franţei.

Meng, în vârstă de 64 de ani, a fost numit la conducerea Interpol în 2016. El a dispărut în timpul unei vizite în China. Cotidianul South China Morning Post din Hong Kong susţine, citând o sursă neprecizată, că el a fost reţinut pentru interogatoriu imediat după aterizarea în ţara natală.

Paşapoartele speciale de care pot beneficia funcţionarii Interpol pentru deplasări de urgenţă nu le asigură niciun drept sa imunitate în ţările de origine, menţionează Reuters.

Potrivit aceleiaşi agenţii, preşedintele Interpol figurează ca ministru adjunct pe site-ul de internet al ministerului chinez pentru securitatea publică, dar din aprilie nu mai este şi membru al comitetului Partidului Comunist Chinez din minister. Preşedinţii Interpol sunt detaşaţi din ţările lor, iar pe durata mandatului îşi păstrează şi funcţiile avute anterior

Meng a fost numit la conducerea Interpol succedându-i  Mireille Ballestrazzi  doamnei care era de origine franceză. Desemnarea lui a fost adeseori criticată de organizații pentru apărarea drepturilor omului, întrucât.  China a dus o campanie intensă de repatriere a escrocilor și a autorilor de fraude presupuse, adeseori servind interese politice. China utilizat Interpolul multă vreme pentru a ”aresta disidenți și refugiați din exterior” a sesizat Amnesty International. (conform L”Express)

Potrivit cotidianului South China Morning Post Hongwei Meng a fost ”preluat de autoritățile chineze imediat ce  ajuns în China pentru a fi interogat. Nu se știe unde este ( cu exactitate) ”precizează aceeași sursă. Autoritățile franceze s-au sesizat în legătură cu dispariția șefului Interpol după ce și soția acestuia s-a plâns că ar fi primit amenințări.

Comentariile celui care îi ține locul, secretarul general Jürgen Stock (de origine germană) au precizat că situația ține de competența autorităților din Franța și China. Ultimul zbor efectuat de șeful Interpol era de la  Stockholm spre Pekin.

https://www.nouvelobs.com/topnews/20181005.AFP7196/le-president-chinois-d-interpol-porte-disparu-la-france-s-interroge.html

https://www.lexpress.fr/actualite/societe/le-patron-chinois-d-interpol-a-disparu-apres-son-depart-de-france_2038467.html


 

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Turcia relaxează măsurile COVID-19. Când va reveni la normal?

Turcia: Inflația la nivel record

Inflația anuală din Turcia a urcat la 17,14 la sută în aprilie, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, conform...

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.

Peste 26 la sută din turci nu își permit să acopere cheltuielile de bază

26,6 la sută dintre turci nu își permit să acopere costurile de bază ale traiului, pe când 54 la sută sunt la...

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.