miercuri, aprilie 24, 2024

Negocierile de pace asupra Siriei s-au deschis la Astana

Negocierile de pace asupra Siriei între emisarii președintelui Bashar al-Assad și reprezentanți ai rebelilor au început luni la Astana, capitala Kazahstanului, în pofida refuzului celor din urmă de a negocia în mod direct, față în față, cu regimul sirian, relatează France Presse.

Prima ședință a fost deschisă de ministrul kazah de externe, Kairat Abdrahmanov, în fața celor două delegații reunite în aceeași cameră, în jurul unei mese rotunde, la hotelul Rixos din Astana.

„Această întâlnire este o demonstrație clară a eforturilor comunității internaționale spre o reglementare pașnică a situației în Siria”, a declarat Abdrahmanov, citind o declarație a președintelui kazah Nursultan Nazarbaiev.

„Singura cale pentru a reglementa situația în Siria trebuie să fie cea a convorbirilor bazate pe o încredere și o înțelegere reciproce”, a adăugat el.

Dacă cele două tabere au vorbit — timp de mai multe săptămâni — despre negocieri directe, rebelii au ales în final, în ultimul moment, să nu se întâlnească față în față cu delegația regimului.

„Prima sesiune a negocierilor nu va fi față în față pentru că guvernul nu a respectat până în prezent ceea ce s-a angajat conform acordurilor din 30 decembrie”, care instituiseră o încetare a focului în Siria, a indicat Yehya al-Aridi, unul dintre purtătorii de cuvânt ai delegației rebelilor.

Discuțiile urmează să se concentreze pe întărirea acestei încetări a focului, care a dus o reducere a violențelor în pofida încălcărilor regulate a armistițiului.

Rebelii nu au indicat dacă vor accepta să negocieze față în față cu emisarii regimului în cursul următoarelor ședințe ale convorbirilor. (Agerpres)

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.