joi, ianuarie 28, 2021

De Ziua Unirii, Iașiul se împodobește cu ‘Flori de ie’

Palatul Culturii din Iași a fost, vineri seară, gazda unei prezentări de costume populare vechi provenind din mai multe zone ale țării, la eveniment fiind prezente peste 200 de persoane.

„Am văzut în ochii spectatorilor prezenți la acest eveniment crâmpeie de amintiri, emoții readuse din copilăria petrecută, poate, în preajma unor astfel de costume. Urmărind prezentarea propusă de Cristina Chiriac și ‘Flori de ie”, o adevărată marcă națională, care promovează tradiția, arta și valorile românești în lume, am avut revelația că aceste simboluri cusute pe ii de străbunicile noastre ne pot reprezenta în continuare cu mare succes în lume. Sunt simboluri care dovedesc genialitatea creatorului anonim, care nu se alterează odată cu trecerea timpului, dovadă că au ajuns pe podiumurile caselor de modă de la New York și Milano”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Național Muzeal Moldova.

cultur2

Iile vechi de peste 100 de ani, din colecția „Flori de ie”, au fost admirate vineri seara de aproximativ 200 de persoane, în cea mai frumoasă sală a Palatului Culturii — Sala Voievozilor, pe un podium asemănător cu cele de la prezentările de modă contemporană.

„Ne bucurăm că această prezentare a avut loc aici, amintindu-ne de faptul că și reginele României au purtat astfel de costume. Ne dorim o a doua ediție a ‘Florilor de ie’ la Iași, la Palatul Culturii”, a declarat Lăcrămioara Stratulat.

Evenimentul, care s-a desfășurat cu patru zile înainte de împlinirea a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească, a avut scopul de a promova portul tradițional românesc prin expunerea unor costume populare din colecția „Flori de ie”.

În prezent, „Flori de ie” este unul dintre cele mai cunoscute branduri românești, ce promovează tradiția, arta și valorile românești peste tot în lume. Colecția ‘Flori de ie’ cuprinde peste 150 de costume tradiționale românești, unice, modele unicate, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac sau metalic. Piesele provin din toate colțurile țării și fiecare vine alături de propria-i poveste. Autenticitatea, atenția pentru detalii, pasiunea pentru handmade, dar și cromatica deosebită au adus aprecieri generoase acestei colecții. http://vivafmiasi.ro/flori-de-ie-de-ziua-unirii-principatelor-la-iasi/

Oamenii lui Erdogan stabilesc regulile de rugăciune în cimitirul musulman din București

O familie de musulmani care trăiește înBucurești și care a vrut să roage în cimitirul mahomedan a fost informată că trebuie să primească acordul Ambasadei Turciei din București pentru a putea intra în cimitir.

Un milion de turci vaccinați. Ministerul Sănătății răspunde la cele mai frecvente întrebări despre vaccinare

Ministerul Sănătății a răspuns la cele mai frecvențe întrebări cu privire la vaccinul COVID-19, pe platforma de informații online, după ce un milion de turci s-au vaccinat

Turcia ar putea redeschide școlile pe 15 februarie

Ministrul Ziya Selçuk, la aproximativ două luni după închiderea școlilor în mijlocul pandemiei, a făcut declarații într-un interviu pentru radiodifuzorului CNN Türk.

Un turc din Istanbul răpit de securitate s-a întors după 5 zile: “M-au torturat”

Un bărbat răpit s-a întors acasă, pe 26 ianuarie, după cinci zile de la dispariție.

Cenzură în Turcia: Erdogan blochează știri despre familia lui și oficialii din partidul său

42 la sută știrile care au fost blocate în Turcia sunt legate de Recep Tayyip Erdoğan, de familia sa și de oficiali ai partidului său de guvernământ Justiție și Dezvoltare (AKP),

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Geantă pierdută în Anglia, găsită după 14 luni în Turcia

O englezoaică care și-a pierdut poșeta în Marea Britanie a fost șocat după ce a primit un mesaj de la un turc care anunța găsirea genții, după mai bine de un an, relatează Daily Mail.

Cazurile de cenzură cresc în Turcia: 23 de jurnaliști condamnați la peste 100 de ani de închisoare în 2020

Instanțele turcești au pronunțat sentințe de 103 ani pentru 23 de jurnaliști în 2020, conform „Raportului de monitorizare media BIA 2020”,