duminică, octombrie 18, 2020

De Ziua Unirii, Iașiul se împodobește cu ‘Flori de ie’

Palatul Culturii din Iași a fost, vineri seară, gazda unei prezentări de costume populare vechi provenind din mai multe zone ale țării, la eveniment fiind prezente peste 200 de persoane.

„Am văzut în ochii spectatorilor prezenți la acest eveniment crâmpeie de amintiri, emoții readuse din copilăria petrecută, poate, în preajma unor astfel de costume. Urmărind prezentarea propusă de Cristina Chiriac și ‘Flori de ie”, o adevărată marcă națională, care promovează tradiția, arta și valorile românești în lume, am avut revelația că aceste simboluri cusute pe ii de străbunicile noastre ne pot reprezenta în continuare cu mare succes în lume. Sunt simboluri care dovedesc genialitatea creatorului anonim, care nu se alterează odată cu trecerea timpului, dovadă că au ajuns pe podiumurile caselor de modă de la New York și Milano”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Național Muzeal Moldova.

cultur2

Iile vechi de peste 100 de ani, din colecția „Flori de ie”, au fost admirate vineri seara de aproximativ 200 de persoane, în cea mai frumoasă sală a Palatului Culturii — Sala Voievozilor, pe un podium asemănător cu cele de la prezentările de modă contemporană.

„Ne bucurăm că această prezentare a avut loc aici, amintindu-ne de faptul că și reginele României au purtat astfel de costume. Ne dorim o a doua ediție a ‘Florilor de ie’ la Iași, la Palatul Culturii”, a declarat Lăcrămioara Stratulat.

Evenimentul, care s-a desfășurat cu patru zile înainte de împlinirea a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească, a avut scopul de a promova portul tradițional românesc prin expunerea unor costume populare din colecția „Flori de ie”.

În prezent, „Flori de ie” este unul dintre cele mai cunoscute branduri românești, ce promovează tradiția, arta și valorile românești peste tot în lume. Colecția ‘Flori de ie’ cuprinde peste 150 de costume tradiționale românești, unice, modele unicate, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac sau metalic. Piesele provin din toate colțurile țării și fiecare vine alături de propria-i poveste. Autenticitatea, atenția pentru detalii, pasiunea pentru handmade, dar și cromatica deosebită au adus aprecieri generoase acestei colecții. http://vivafmiasi.ro/flori-de-ie-de-ziua-unirii-principatelor-la-iasi/

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,