sâmbătă, ianuarie 8, 2022

De Ziua Unirii, Iașiul se împodobește cu ‘Flori de ie’

Palatul Culturii din Iași a fost, vineri seară, gazda unei prezentări de costume populare vechi provenind din mai multe zone ale țării, la eveniment fiind prezente peste 200 de persoane.

„Am văzut în ochii spectatorilor prezenți la acest eveniment crâmpeie de amintiri, emoții readuse din copilăria petrecută, poate, în preajma unor astfel de costume. Urmărind prezentarea propusă de Cristina Chiriac și ‘Flori de ie”, o adevărată marcă națională, care promovează tradiția, arta și valorile românești în lume, am avut revelația că aceste simboluri cusute pe ii de străbunicile noastre ne pot reprezenta în continuare cu mare succes în lume. Sunt simboluri care dovedesc genialitatea creatorului anonim, care nu se alterează odată cu trecerea timpului, dovadă că au ajuns pe podiumurile caselor de modă de la New York și Milano”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Național Muzeal Moldova.

cultur2

Iile vechi de peste 100 de ani, din colecția „Flori de ie”, au fost admirate vineri seara de aproximativ 200 de persoane, în cea mai frumoasă sală a Palatului Culturii — Sala Voievozilor, pe un podium asemănător cu cele de la prezentările de modă contemporană.

„Ne bucurăm că această prezentare a avut loc aici, amintindu-ne de faptul că și reginele României au purtat astfel de costume. Ne dorim o a doua ediție a ‘Florilor de ie’ la Iași, la Palatul Culturii”, a declarat Lăcrămioara Stratulat.

Evenimentul, care s-a desfășurat cu patru zile înainte de împlinirea a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Țara Românească, a avut scopul de a promova portul tradițional românesc prin expunerea unor costume populare din colecția „Flori de ie”.

În prezent, „Flori de ie” este unul dintre cele mai cunoscute branduri românești, ce promovează tradiția, arta și valorile românești peste tot în lume. Colecția ‘Flori de ie’ cuprinde peste 150 de costume tradiționale românești, unice, modele unicate, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac sau metalic. Piesele provin din toate colțurile țării și fiecare vine alături de propria-i poveste. Autenticitatea, atenția pentru detalii, pasiunea pentru handmade, dar și cromatica deosebită au adus aprecieri generoase acestei colecții. http://vivafmiasi.ro/flori-de-ie-de-ziua-unirii-principatelor-la-iasi/

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută.