Ministrul Economiei: Este important să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului Oltchim.
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, susține că în jurul combinatului Oltchim trebuie dezvoltat un ecosistem economic legat de un viitor hub energetic care să dea substanță mediului de afaceri din zonă.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei remis joi AGERPRES, ministrul a avut joi, la Râmnicu Vâlcea, o nouă rundă de discuții cu reprezentanții sindicatelor, administratorii judiciari, administratorul special și conducerea combinatului Oltchim despre stadiul procesului de vânzare după insolvența a companiei.
„Cunosc foarte bine situația combinatului Oltchim și recunosc rolul deosebit pe care acesta îl are în economia locală și cea națională. Mai mult, cred că e important să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului, legat de un viitor hub energetic prin care să dăm substanța mediului de afaceri din zonă. Rezultatele bune înregistrate îmi confirmă încrederea în păstrarea statutului de actor regional important în domeniul chimic în piața centrală și est europeană. Guvernul este preocupat de situația comunității locale și avem dialog permanent cu administratorii și reprezentanții salariaților pentru a ne asigura că rezultatul aplicării planului de reorganizare va răspunde nevoilor reale ale companiei, statului și angajaților’, a declarat Mihai Tudose.
Procesul vânzării de active ale combinatului este într-un stadiu avansat, Ministerul Economiei luând act de acordul recent al creditorilor de divizare a combinatului în 9 pachete de active. Oltchim, societate aflată în insolvență, este administrată de către consorțiul Rominsolv-BDO, în calitate de administrator judiciar. Decizia și modalitățile de vânzare au loc în cadrul reorganizării judiciare, iar cei care decid sunt creditorii. Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în ședința Adunării Creditorilor din 6 martie, un cumpărător al activelor Oltchim va putea prelua cel mult jumătate dintre
angajații societății, iar pentru fiecare salariat care va fi preluat i se va calcula un bonus de 5.000 de euro.
Documentul specifică faptul că nu există obligația preluării salariaților împreună cu activele. Reangajarea salariaților nu reprezintă o condiționare a investitorilor în vederea cumpărării pachetelor de active, dar există probabilitatea ca unii dintre aceștia să dorească să preia salariați.
„Conform contractului colectiv de muncă, disponibilizarea salariaților se face cu acordarea unor plăți compensatorii, acestea având regim de creanțe curente în cadrul procedurii de reorganizare. Din perspectiva creditorilor, plățile compensatorii au un efect similar cu al unui preț de vânzare echivalent mai mic. Astfel, se intenționează negocierea cu potențialii angajați care sunt doriți de către ofertanți, în vederea eliminării impactului negativ al plăților compensatorii asupra tranzacției. Salariaților care vor termina unilateral contractul individual de muncă încheiat cu Oltchim, în vederea reangajării de către cumpărător, nu li se acordă salarii compensatorii”, se menționează în planul de reorganizare.
Oltchim va întocmi o listă cu salariații care doresc să fie preluați de către ofertanți, acești salariați angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă. Ofertanții nu vor fi obligați a prelua vreun salariat, preluarea fiind o opțiune. În etapa ofertei finale, ofertanții trebuie să prezinte un angajament final de preluare a salariaților, din lista constituită, pentru o perioadă de minimum 24 de luni. Modificarea planului de reorganizare a Oltchim privește exclusiv metoda de vânzare a combinatului, în sensul că se va face ofertarea și vânzarea activelor pe pachete de active funcționale și nu prin metoda transferului activelor și activității actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda inițial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuității economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărători. Activele Oltchim vor fi oferite spre vânzare grupate în 9 pachete.